Suomi
Gamereactor
laitearviot

Xbox Series X

Tehon monoliitin vaatimaton valtaannousu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Olemme jälleen todistamassa uuden konsolisukupolven tulemista. Nintendon kulkiessa omia outoja polkujaan pääsemme seuraamaan titaanien taistoa, kun Sonyn Playstation ja Microsoftin Xbox kilpailevat paremmuudesta. Koska laitteiden ylivertaisuutta toisiinsa voi mitata lukuisin tavoin - joista oma henkilökohtainen mielipide ei ole se kaikkein vähäpätöisin - jokainen voi päättää voittajan mielessään. Voin kuitenkin kertoa ensitunnelmia Xbox Series X:n parissa, joka suureksi ilokseni sai luvan toimia ensikosketuksenani kauan odotettuun tulevaisuuden pelikokemukseen.

Microsoft jatkaa perinnettään outojen nimien keksimisessä, mitä konsoleiden ristimiseen tulee. En kyllä osaa oikein päätellä, mitä kummastusta herättävällä Xbox Series X:n nimellä halutaan kertoa kuluttajille. Ilmiselvää Xbox-termiä lukuun ottamatta vähemmän asioihin perehtyneet kuluttajat eivät välttämättä edes tiedä, kuinka uusi ja tehokas laite on kyseessä. Ei nimi kuitenkaan laitetta huononna, jos ei laite nimeä. Ja sehän tässä on tärkeintä.

Xbox Series XXbox Series X
Tämä on mainos:

Xbox Series X tulee varsin tavanomaisessa pahvilaatikossa. Näyttävä lähikuva laitteesta koristelee laatikon etukantta, ja kovimmat myyntivaltit ovat näkyvissä kyljessä nasevin iskulausein. Laatikon takana on erillinen kuva Master Chiefistä, mikä on sinänsä loogista, sillä hahmo kuuluu Xboxin lippulaivapeliin Halo jo konsolin syntyajoista saakka. Tosin Haloa ei kuitenkaan nähdä uusimman Xboxin julkaisussa. Tavanomaiselta näyttävä laatikko avautuu yllätyksellisesti kuin aarrearkku, ja päästää iloisen omistajansa suoraan asiaan. Xbox Series X lepää laadukkaaseen muoviin käärittynä, vaahtomuovituilla keskellä laatikkoa pika-asennusohjeella koristeltuna. Itse laitteen lisäksi laatikossa on mukana ainoastaan kaikkein oleellisimmat: virta- ja HDMI-piuha, ohjain ja patterit, ja kaikki näppärästi omassa tilassaan. Oli hiukan yllättävää, ettei mukana tule mitään mainoslappusia tai koodeja pelidemoihin ja Microsoftin suosittuun Game Pass -palveluun.

Kaiken hypen jälkeen Xbox Series X tuntuu kooltaan pienemmältä kuin odotin. Painoa tosin on yllättävän paljon, ja ilmoitetut 4,4 kiloa saavat tämän voiman monoliitin ottamaan itsensä vakavasti. Konsolin pinta tuntuu samalta laadukkaalta puolimattaiselta mustalta muovilta, mihin edellinenkin Xbox One X oli vuorattu. Kaikki turhat hienoudet hohtavat poissaolollaan, ja tornimaisessa kuutiossa ovat näkyvissä vain kaikki oleelliset eikä mitään muuta.

Xbox Series XXbox Series X

Levyasema uppoutuu etupaneelin kulmaan huomaamattomasti, ja jo aikaisemmasta Xboxista tuttu X-virtanappi tuttuine valoineen toimii ainoana ulkopuolisena valonlähteenä koko laitteessa. Tämä tulee pettymyksenä, sillä aikaisempien hypevideoiden mukaan Xbox Series X:n tornin huipulla oleva ristikko hohkaa sitä tunnettua Xboxin vihreää voimaa. Ristikon alapuoli on kyllä miellyttävän vihreä, mutta laitteen päälle laittaessa tämä ritilä pysyy täysin valottomana. Valolla ristikon läpi kurkkiessa paljastuu koko tornikotelon alan vievä tuuletin, joka siis syöttää tornin pohjalla olevan laitteiston aiheuttaman kuumuuden pihalle. Liitännät ovat takapaneelissa pitkälti samoja verrattuna Xbox One X -konsoliin, joskin optinen äänen ulostulo on poissa, ja tilalle on tullut Xboxin liitäntä mystiselle lisälevylle.

Tämä on mainos:

Tornimuotoisena esitelty Xbox Series X tukee niin pysty- kuin sivuttaisasettelua. Niin sanotussa pohjassa on kumimainen pyöreä pehmuste, joka antaa napakan pidon laitteelle. Pyöreän osan ulkopuolelle jäävät kotelon osat on rei'itetty ilman läpivientiä varten. Yksi laitteen sivuista sisältää jokaisessa kulmassaan kumiset pienet pehmusteet, joiden päälle laitteen voi laittaa toimimaan makuuasennossa. Itselläni laite makaa juurikin kyljellään aikaisemman laitetilan takia. Sivuttain Xbox Series X on oikeastaan saman mittainen kuin mitä Xbox One X on leveä.

Xbox Series XXbox Series X

Heti käteen otettuna uudesta ohjaimesta huomaa sen olevan pienempi kuin edeltäjänsä. Suora vertaus ohjainten välillä paljastaa noin 10% kokoeron. Ohjain kuitenkin istuu edelleen hyvin käteen jo aikaisemmin hyväksi todetun muotoilunsa ansiosta. Myös nappien ja tattien sijoittelu on oikeastaan samanlainen kuin aikaisemmassakin ohjaimessa. Tosin sillä erolla, että start- ja select-nappien alapuolelle on ilmestynyt erillinen share-nappi. Tämä mahdollistaa kuvakaappauksen sitä painaessa, ja asetusten mukaan säädetyn videokaappauksen pohjassa pidettäessä kätevästi ilman erillisiä valikkoja. Ohjaimen napakkuutta tehostaa entisestään kämmenpuolen ja liipaisimien karhea pinta, joka tuntuu miellyttävältä, mutta estää ohjainta myös lipsumasta käsistä hikisimmissäkin pelisessioissa. Ainoa hiukan negatiivinen asia ohjaimessa ovat sen ristinäppäinten napsutusäänet, jotka ovat häiritsevän kovat ainakin näin tuoreeltaan.

Oli yllättävää huomata, että Xbox Series X:n pika-asennusohje ei edes mainitse ohjainta. Laite pistetään tulille virtanäppäimestä, jonka jälkeen asennusta ja asetusten säätelyä jatketaan Xboxin mobiilisovelluksella. Alkushokin jälkeen huomasin kuitenkin järjestelyn toimivan sulavasti, sillä henkilökohtaisia asetuksia voi järjestellä puhelimen ruudulta Xboxin päivittäessä itseään taustalla. Mobiilisovellusasennuksella Microsoft varmaankin pyrkii näyttämään uuden mobiilipelipalvelujärjestelmänsä toimivuutta.

Laittaessani uuden konsolin tulille odotan innolla niin sanottua käynnistysvideota. Tämä lyhyt video antaa hyvän ensivaikutelman laitteen tehoista, ja virittää pelaajan tunnelmaan. Xbox One X:ssä alkuvideona nähtiin tyylikäs, matrixmainen energiavirtaus Xbox-logolla koristeltuun ytimeen. Xbox Series X:n video on astetta vaatimattomampi, joka alkaa tuntumaan teemalta uuden konsolin julkaisussa. Alkuvideossa näkyy vain metallimaisen tyylitelty X-kirjain, joka miellyttävän ääniefektin ja kirkkaan valoilmiön myötä muuttuu valkoiseksi ja alla lukee Xbox. Käynnistys- ja sulkemisääni ovat konsolissa samat kuin aikaisemmin.

Xbox Series XXbox Series X

Toinen itseäni kiinnostava asia uudessa konsolissa on päästä selailemaan sen valikkorakennetta ja yleistä ilmettä. Xbox Series X on kuitenkin täysin samanlainen valikkorakenteeltaan kuin Xbox One. Kaikki napit ja ikkunat toimivat täysin samalla tavalla, eikä asetuksista ole mitään erikoissäätöä Series X:ää ajatellen. Ei edes mahdollista sisäisen vihreän valon aktivointia, vaikka kuinka etsin. Eihän tämä nyt mikään ongelma ole, kun pääsee suoraan käyttämään tuttua valikkoa, ja valinta varmaankin liittyy Microsoftin aikeisiin pyrkiä linkittämään laitteet yli rajojen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Silti sitä jotenkin odottaa uuden laitteen mukana tulevan jotain pintapuolistakin uutta ja jännää.

Entä ne pelit sitten? Playstation on tunnetusti ottanut niskaotteen Xboxista, mitä yksinoikeuspeleihin tulee. Tosin Microsoft osti juuri ZeniMax Median, mikä on kieltämättä kova vastaliike. Xbox on jo pitkään tukenut taaksepäin yhteensopivia pelejä, mikä minusta on mainio veto. Xbox Series X (ja S) vievät kuitenkin tämän yhteensopivuuden astetta pidemmälle. Nyt jokainen Xbox Onella toimiva Xbox, Xbox 360 ja Xbox One -peli on pelattavissa uudella Xboxilla aivan muutamaa Kinect-peliä lukuun ottamatta. Pelit eivät pelkästään pyöri uudella laitteella, vaan mainospuheiden mukaan ne rullaavat paremmin ja jopa näyttävät hienommilta. Iskin siis testiin Xbox 360:n Mass Effectin (BioWare, 2007). Peli latautuu ongelmitta hiukan pehmeään alkuvalikkoon. Itse peli kuitenkin on yllättävän terävä, ja näyttää niin hyvältä kuin mitä 13 vuotta vanha peli voi näyttää. Pelin asetuksista päälle laitettava kohina terästyy ehkä hiukan liian vahvaksi, ja nopea kameran pyörittely saa aikaiseksi vahvaa haamukuvaa. Muuten täytyy myöntää, että käännös on onnistunut.

Xbox Series XXbox Series X

Uudesta Xboxista huhuttiin nopeinta pelikonetta, joka lataa pelit silmänräpäyksessä. Testasin tätä Watch Dogs: Legionin (Ubisoft, 2020) parissa. Voin sanoa, että lataus ehkä on hieman nopeutunut Xbox One X:ään verrattuna, mutta kyllä peliä edelleen joutuu odottelemaan latausruuduissa. Watch Dogs: Legionin Xbox Series X -version on tosin sanottu julkaistavan vasta myöhemmin tässä kuussa, joten en tiedä miten se vaikuttaa lataukseen. Nyt kuitenkin peli piirtyy jo telkkariin natiivissa 4K-tarkkuudessa toisin kuin Xbox One X:n kanssa puheista huolimatta. Forza Horizon 4:n (Turn Ten Studios, 2018) lataus tuntuu myös hiukan nopeutuneen, mutta edelleen peliin pääsemistä joutuu odottamaan.

Xbox Series X:lle optimoidut pelit ovat tietojen mukaan tulossa vasta hetki laitteen julkistuksen jälkeen, joten selkeää kuvaa Xbox Series X:n todellisista kyvyistä on vaikea tällä hetkellä antaa. Laite kuitenkin todella vakuuttaa annetuilla tehoillaan. 8-ytiminen 3,8 Ghz -prosessori, 16 gigaa GDDR6-muistia ja 12 teraflopsinen näytönohjain mahdollistavat 4K-tarkkuutta peleissä jopa 120 kuvan sekuntivauhtia ja 8K HDR:llä. Peleihin hiljakseen ilmestynyt DirectX ray tracing on myös raudalla kiihdytettynä. NVME SSD -kovalevyn kooksi on ilmoitettu yksi teratavu, jolla pelien lataukset pitäisi saada minimiin. Xboxin järjestelmä haukkaa tästä määrästä toista sataa gigaa omiin tarkoituksiinsa, joten pelejä voi asennella jotakuinkin 750 gigan edestä. Tähän määrään mahtuu jo kohtuullisesti pelattavaa pelien keskivertokoon ollessa noin 50 gigan kulmilla. Toisaalta Call of Duty: Modern Warfare (Infinity Ward, 2019) syö jo lähes 250 gigaa, jolloin Xboxilla ei samanaikaisesti kovin montaa muuta peliä pelatakaan. Microsoft myy Xbox Series X:ään sisäistä kovalevyä vastaavia lisälevyjä, jotka pysyvät laitteella tarkoitettujen pelien vauhdissa. Laitetilaa voi säästää myös lisäämällä Xbox Series X:ään USB3-levyjä, joiden nopeus riittää pyörittämään vanhempien laitteiden pelejä.

Xbox Series XXbox Series XXbox Series X

Pelien lisäksi testasin myös Xbox Series X:n levyasemaa elokuvien pyörittämisessä. DVD- ja Blu-ray-levyt rullaavat moitteetta, ja konsoli onnistuu skaalaamaan pieniresoluutioisen DVD-kuvankin varsin hyväksi, jos se nyt on ylipäätään mahdollista. Tilanne kuitenkin muuttuu aika lailla 4K UHD -levyn kanssa. Testaamani Blade Runner 2049 toki näyttää ja kuulostaa upealta, mutta Xbox Series X pitää aikamoista jatkuvaa mekkalaa lukiessaan levyä. Hurinaääni on oikeasti jo huomattavaa, ja häiritsee katselukokemusta. Onneksi voin piilottaa konsolin kaapinoven taakse katselun ajaksi, jolloin hurinaääni on lievempi. Tällaista ongelmaa ei Xbox One X aiheuttanut.

Käsissäni on puheiden mukaan se nykykonsolisukupolven tehokkain laite, mutta miksi minusta ei oikein tunnu siltä. Microsoft on ottanut jotenkin todella vaatimattoman linjan esitelläkseen uljasta lippulaivaansa. En kyseenalaista koneesta mainittuja tehoja, ja pelit näyttävät hyvältä latautuen kohtalaisen nopeasti, mutta tämän päälle jäin silti odottamaan jotain mahtavuutta ja mullistavaa. Jos en näkisi Xbox Series X:n köllöttävän hyllyssäni, voisin kokemani perusteella hyvinkin luulla kyseessä olevan vain päivitetty versio Xbox One X:stä. Toisaalta eihän ulkokuoren, samaistettujen valikoiden ja vaatimattoman laatikon pohjalta laitetta voi tai edes pidä arvioida. Suuruus saattaa olla vielä tulossa, kun laitteelle aletaan julkaista optimoituja pelejä, ja Xbox Series X pääsee näyttämään todelliset kyntensä, joiden terävyyteen uskon.

HQ
Xbox Series X
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hullut tehot, reilusti taaksepäin yhteensopiva, natiivi 4K
-
Kovaääninen 4K-levyn luku, kovaääniset ristinapit ohjaimessa, vaatimaton esillepano, vihreän valon puute, pelit tulossa vasta myöhemmin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä