Suomi
Gamereactor
laitearviot

LG CX

Tässä se on, jos television päivitys on ajankohtainen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorissa on tarkasteltu eri valmistajien lippulaivamalleja heidän laitteistaan. Vuosien varrella kehitystä on osoittanut niin Sony Bravia, Samsung QLED, ja jopa Philipsin erilaiset mallit.

Samsungin QLED-mallien ylistämisen jälkeen, ja Sonyn kritisoimisen jälkeen heidän korkeista hinnoistaan se onkin LG, joka tekee parhaan televisiomallin markkinoille. webOS ei ole se intuitiivisin käyttöjärjestelmä eikä kaukosäädin voita palkintoja, mutta tärkeintä on käyttäjäkokemus, ja siinä LG loistaa. CX on paras televisio, jota olen testannut, ja se tulee olemaan käytössä jatkossakin.

Suunnittelu on pääosin ennallaan. Paneeli on jälleen vain muutaman millimetrin paksuinen ja alumiininen, joka peittää 2/3 television takapuolesta. Pohjalla on muovinen paikka johdoille, AI-prosessoreille ja muulle teknologialle. Pidän silti enemmän Samsungin ratkaisusta, jossa paikat ovat erillisessä laatikossa. Näin sen voi sijoittaa minne haluaa. Joka tapauksessa television takaosa on minimalistinen ja kaunis. Jalka on vankkaa muovia takaa, ja kestävää alumiinia edessä.

Tämä on mainos:
LG CX

Johtojen paikat on sijoitettu alanurkkaan, ja mukana on 4x HDMI 2.1, jotka siis tukevat 4K / 120 Hz kera 10-bittisten värien tasolla HDR ja 4:4:4 Chroma-sampling. Muissa malleissa yleensä vain osa on HDMI 2.1, mutta ei tässä tapauksessa. Mukana on myös ARC/eARC, joka tukee Dolby Atmosia. On siis helppoa nähdä, että LG CX on loistava televisio nyt, kun pelikonsolien uusi sukupolvi on alkamassa. Tuettuna on jopa ALLM ja VRR HDMI:n kautta, mikäli yhdistetyt laitteet niitä tukevat. Toki tässä on myös nVidia G-Sync. LG:n mukaan tuettuna on myös AMD:n FreeSync. Jos haluaa, voi päälle kytkeä HDR Gaming Interest Group -asetuksen (eli HGIGin), joka kytkee pois päältä LG:n oman HDR-prosessorin jättäen työn signaalia HDMI:n kautta lähettävän yksikön huoleksi. Tämä yksikkö voi sitten olla vaikkapa Playstation tai Xbox.

Kaukosäädin on sama kuin viime vuonna. Hyvältä se ei näytä, ja se saisi olla käyttäjäystävällisempi. Silti LG:n Magic Remote tekee sen minkä pitää, ja enemmänkin. Onneksi mukana ei ole valmiita oikopolkunäppäimiä tarpeettomiin suoratoistopalveluihin, mutta Netflix ja Prime ovat mukana. Tuettuna on gyroskooppinen hiiri, ja se onkin nopeampi tapa käyttää laitetta.

Käyttöliittymä on jokseenkin huomiota herättämätön: kätevä, mutta ei räiskyvä. LG onkin kehittynyt huomattavasti viimeisen muutaman vuoden aikana. Kaikkea ei voi vieläkään muokata mieleisekseen, mutta silti kaikki toimii hyvin. Ominaisuuksia on riittävästi, ja valikoita selataan kauko-ohjaimella. Televisioon saa hyvin erilaisia sovelluksia, enkä huomannut minkään keskeisen puuttuvan.

Tämä on mainos:
LG CX

Käyttöliittymä toimii aiempaa nopeammin, ja mukana on tekoälyn parantamia ominaisuuksia. Nyt ihonvärin sävy on parempi, samoin kuin äänenlaatu ja lähteen optimointi. Noin käytännössä siis asiat tapahtuvat sutjakkaasti. Ensimmäisen käynnistyksen jälkeen vastaan tulee AI Picture Pro -asetus, jonka avulla sekä kuva että ääni ovat terävämmät (jos siis käyttää TV:n omia kaiuttimia). Monet varmaankin kytkevät tämän ominaisuuden pois päältä, mutta ominaisuus kyllä poisti osan kuvanlaadun sumeudesta, erityisesti SDR HD.

Mukana on uusia keskeisiä ominaisuuksia, jotka on selvästi tarkoitettu vain tietyille asiaansa omistautuneille käyttäjille. Filmmaker Mode, joka on vähän kuin HGIG: sisältö määrää kalibroinnin. Technicolor Expert hoiti aiemmissa malleissa tätä samaa tehtävää. Dolby Vision IQ analysoi Dolby Vision HDR -kuvia ruutu kerrallaan, ja yhdistää ne dynaamisesti katsomishuoneen valaistuksen kanssa. Näin ollen HDR-kalibrointi tehdään huoneen valaistuksen mukaan. Huomaako eron? Kyllä, mutta ei sitä kukaan tarvitse televisiota katsellessaan.

Paneeli on mahtava. Kontrastin taso on hyvä, musta on mustaa ilman yksityiskohtien menettämistä varjoissa, kaunis HDR jopa tasolla 750 NITS, ja värit ovat selkeät. LG:n paneeliteknologia on kehittynyt paljon, ja rinnakkain voivat nyt olla valkoisin valkoinen ja mustin musta. OLED-teknologian ansiosta kirkkaus on alhaisempi, mutta ei sitä käytössä huomaa.

LG CX

Väreistä ei ole syytä valittaa, sillä 96% DCI-P3 ja 71% Rec2020. Niin sanottu input lag oli testien mukaan 12 ms, mikä on melko alhainen perinteiselle televisiolle. Kokeilin televisiota monenlaisilla tavoilla Netflixin 4K-toistosta Xbox One X:n Gears 5 -menoon, ja kytkin töllön PC:hen kokeillakseni VRR-yhteensopivuutta. Kaiken LG CX hoiti ongelmitta.

Parasta kaikessa on, että LG CX on hinnaltaan alhaisempi kuin monet muut lippulaivamallit. Arviossa oli 65" malli, ja hintaa on 2799 dollaria, eikä suinkaan 3499, jolla malli LG C9 myytiin.

Jos sattuu jo omistamaan LG:n 9-sarjan television, ei uuden hankkimatta jättämällä missaa mitään tärkeää. LG CX on kuitenkin se malli, jota tulevaisuudessa Gamereactorissa käytetään erilaisiin testeihin. Ja jos on nyt etsinnässä uusi televisio alkavan uuden konsolisukupolven vuoksi, on LG CX mitä oivin valinta.

LG CX
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä