Suomi
Gamereactor
laitearviot

Logitech G915 TKL Lightspeed (Tactile)

Pikkuveitikka sohvalle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Logitech on jo vuosikymmeniä ollut pelaajien rakastama tai ainakin hyvin tuntema tuotemerkki, kiitos loistavien hiirien. Kehtaan väittää, että monella sohvaltaan PC:tä langattomasti käyttävällä on nyt tai on aikojen saatossa ollut käytössään jokin Logitechin näppäimistö, sillä langattomien medianäppisten määrä markkinoilla ei ole ollut koskaan järin suuri. G915 TKL laajentaa tätä vähän kilpailtua markkina-aluetta entisestään tarjoten nyt pienessä paketissa langattoman ja RGB-valaistun mekaanisen premium-näppiksen.

G915 TKL seuraa numeronäppäimellisen isoveljensä, Gamereactorinkin testaaman G915:n, jalanjälkiä. Eroja isoveljeen on leikatun numeronäppäimistön lisäksi myös näppäimistön vasemmassa laidassa, jossa ei ole standardin näppäinasettelun rikkovia makronäppäimiä. Yhtäläisyyksiä isoveljen kanssa on sen sijaan reippaasti niin ulkonäössä, toiminnallisuuksissa kuin kytkimissä.

Näppäimistön tummanharmaa yläpinta on harjattua alumiinia tai muuta metalliseosta antaen sille viileän tuntuman, ja hyvin jämäkän ja laadukkaantuntuisen rakenteen. Näppäimistö näyttää kokonaisuudessaan erittäin hyvältä ja selkeältä. Vaimo oli erittäin tyytyväinen kuullessaan, että G613 saattaa pian korvaantua pienemmällä ja nätimmällä tulokkaalla. Metallinen runko tuo myös painoa (810 g), ja näppis pysyy liikkumatta työpöydällä rankemmassakin naputuksessa hyvin, josta vielä erityiskiitos kahdelle taittuvalle tarttumajalalle, joiden rakenne ja materiaali on erinomainen.

Rannetukea näppäimistöön ei tarjota edes mahdollisuutena, mikä kielinee siitä, että Logitechillä on ajateltu käyttökohteeksi syliä tai sohvaa, jossa rannetukea harvemmin kaipaa. Luulisi silti, että potentiaalista asiakaskuntaa saisi laajennettua pienellä vaivalla, jos näppäimistöön myytäisiin edes erikseen rannetukea?

Tämä on mainos:
Logitech G915 TKL Lightspeed (Tactile)

Logitechin GL-kytkimet "taktiilisella palautteella" ovat täysin vertailukelpoiset mihin tahansa normaalikokoiseen näppäimistöön verrattuna, mikä on hyvä suoritus matalaprofiiliselta näppäimistöltä. Painikkeiden korkeus vastaa karkeasti kannettavan tietokoneen näppäimistöä. Pientä harmitusta aiheuttaa näppäinhattujen sileä muovipinta, joka tuntuu sormia vasten liiankin muoviselta aiheuttaen liukkaan tuntuman. Eivät sormet sileän jään tavoin mihinkään painikkeilta sinkoile, mutta tuntuma on erikoinen. Eiköhän tähänkin totu. Silti huomaamaton näppäinhattujen epätasainen karhennus tai materiaalin kumimaisuus toimisivat nykyistä sileää ratkaisua paremmin. Ongelma ei ole suuri, sillä näppäimet rekisteröivät painallukset jo 1,5 mm painalluksella, mutta samaan aikaan näppäimistön päällä voi lepuuttaa sormiaan ilman vahinkopainalluksia kiitos 50 g painallusvastuksen.

Logitechin omien GL-kytkinten alla olevat RGB-ledit ovat hyvin sijoiteltuja eivätkä häikäise silmiin edes kurkkaamalla suoraan näppäinhattujen alle näppistä nostamalla. Toimintanäppäinten yläpuolelle sijoitetut valaistut mediapainikkeet ja metallinen äänenvoimakkuuden säädin on sijoitettu ensiluokkaisesti. Mediapainikkeiden kumimainen pinta olisi materiaalina muuten muita näppäinhattuja parempi, mutta kumin päällä on liukkaahko pinnoite tai sitten kumin pinta on yksinkertaisesti hiottu tarpeettoman sileäksi. Tavallisten näppäinhattujen pientäkään ongelmaa tästä ei saa, sillä mediapainikkeita tulee tavallisesti painettua kerran tai kaksi peräjälkeen.

Logitech G915 TKL Lightspeed (Tactile)
Tämä on mainos:

Logitech G Hub -sovellus mahdollistaa lähes kaikkien Logitechin modernien oheislaitteiden hallinnan ja muokkauksen. Mediapainikkeiden perustoiminnallisuuksia saa muokattua haluamallaan tavalla. Käyttöliittymä ei ole paras mahdollinen, mutta sen kanssa pystyy elämään. Sovelluksen käyttö ei ole pakollista, mutta näppäimistöjen valaisuohjelmien muuttaminen onnistuu vain ja ainoastaan sovelluksen avulla pois lukien led-valaisun kirkkaudensäätö. Pidän itse kiinteästä näppäinvalaistuksesta, jonka asettaminen ja värin valinta onnistuu muutamalla klikkauksella ilman ongelmia.

Akku on sisäänrakennettu, ja siinä riittää puhtia taustavalon kanssa noin 35-70 tuntia riippuen taustavalon kirkkaudesta. Taustavalon sammuttamalla akkukeston saa pidennettyä moninkymmenkertaiseksi, jonka luulisi riittävän kenelle tahansa. Logitech lupailee 45 päivää, mutta tämä väittämä jäi todentamatta. Väite ei tunnu lainkaan mahdottomalta, sillä edellisen sohvanäppäimistöni (taustavaloton G613), akkukesto (2xAA) on ollut satunnaisessa käytössä reippaasti yli kaksi vuotta, mikä tuntuu täysin uskomattomalta suoritukselta.

Sisäänrakennettu akku on kaksipiippuinen juttu. Hyvänä puolena ylimääräistä vaihdettavien paristojen tai akkujen rumbaa ei tarvitse kokea, mutta kääntöpuolena paraskaan rakenteisiin integroitu akku ei kestä ikuisesti, eikä langatonta käyttöä voi jatkaa akun lopahtaessa vaihtamalla uudet virtalähteet sisään. Näppistä voi käyttää myös akkua ladatessa. Noin puolitoistametrisen latauskaapelin lisäksi näppäimistön mukana toimitetaan myös USB-uros-naaras-adapteri, jolla latauskaapelille saa vaivatta lisää pituutta.

Yllätyksellisesti Logitechillä on päätetty käyttää liittimenä akun lataukseen epäsymmetristä micro-USB-liitintä symmetrisen USB-C:n sijaan. Ratkaisu tuntuu tarpeettomalta, sillä kyse on uunituoreesta kesän 2020 premium-näppiksestä, josta saa maksaa yli 200 euroa. Micro-USB:n ainoa selkeä hyvä puoli on se, että vanhoja kaapeleita löytynee omien tai kaverien kaappien perältä vino pino. Jos näppäimistön kanssa tullut kaapeli vaurioituu, katoaa tai sen pituus ei riitä sohvakäyttöön akun tyhjentyessä, on korvikepiuha helposti saatavilla.

Lisää käyttökohteita näppäimistölle tarjoaa Bluetooth, jolle on myös oma mediapainikkeensa. Ikävästi Bluetoothia käyttämällä pelatessa ilmaantui parin tunnin pelisessioiden aikana muutaman kerran täysin selittämätöntä viivettä, minkä myötä pelaaminen muuttui kiroiluksi. Tilanne korjautui täysin vaihtamalla toiseen tuettuun langattomaan tekniikkaan, Lightspeediin, jonka käyttäminen vaatii näppäimistön mukana toimitettavan minikokoisen USB-liittimen tökkäämistä kiinni vapaaseen USB-porttiin. Onneksi pieni pirpana toimii hienosti myös USB-hubin jatkeena eikä viiveestä ollut tietoa.

Logitech G915 TKL Lightspeed (Tactile)

Bluetooth-käyttö sai jäädä mobiililaitteille. Yhteydenottaminen Bluetoothilla esimerkiksi tablettiin tai puhelimeen onnistui ilman minkäänlaisia ongelmia. Näppistä voi käyttää samanaikaisesti esimerkiksi Lightspeedillä USB-adapterin kanssa PC:ssä, ja vaihtaa mediapainikkeen painalluksella Bluetoothiin ja tabletin komentamiseen ilman lisävaivaa. Näppäimistö muistaa viimeisen laitteen, johon Bluetoothilla on otettu yhteys, mutta toiseen Bluetooth-laitteeseen vaihtaessa täytyy päätelaitteesta ottaa erikseen yhteys näppäimistöön.

G915 TKL oli testikäytössä kuukauden päivät työpöytänäppäimistönäni, ja suoriutui tehtävästä yllättävän hyvin niin pelien, kirjoittamisen kuin muun datailun osalta Lightspeedia käyttämällä. On ilo todeta, että kyseessä on paras testaamani langaton näppäimistö. Toisaalta markkinoilla on tarjolla monia kaapeloituja vaihtoehtoja, joissa on parempi näppäimistötuntuma, joten työpöytäkäytössä G915 TKL sai tehdä tilaa Corsair K95 Platinum XT RGB:lle siirtyen olohuoneen sohvalle korvaten siellä hyvin palvelleen G613:n. Vaimo muisti kiittää asiasta erikseen.

Parannettavaakin on sohvakäyttöä ajatellen. Tällaista utopiaa edustaisi kirjoitushetkellä G915 TKL:n runko hieman kumisemmilla tai karhennetuilla painikkeilla, missä numeronäppäimistö on korvattu kiinteällä ja kookkaalla kosketusalustalla, jolloin nettiselailussa tai jopa hidastempoisessa strategiapelailussa hiirtä ei tarvitsi ottaa erikseen käyttöön lainkaan.

G915 TKL -näppäimistöstä saa maksaa kirjoitushetkellä halvimmillaan 229 euroa. Värejä on yksi, mutta kytkinmalleja on "taktiilisen" lisäksi lineaarinen ja kliksahtava. Vaikka näppäimistölle syntyy reippaasti kilohintaa, sitä on helppo suositella, jos omat vaatimuskriteerit osuvat yhteen näppäimistön ominaisuuskatraan kanssa. On hyvin mahdollista, että G915 TKL on jopa ainoa vaihtoehto, jos haussa on langaton, mekaaninen, RGB-valaistu, Bluetoothilla höystetty, hyvin mediapainikkein varustettu metallirunkoinen näppäimistö ilman numeronäppäimistöä.

Logitech G915 TKL Lightspeed (Tactile)
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Standardi näppäinasettelu, metallinen runko ja äänenvoimakkuudensäädin, jalat, multimediapainikkeet, Lightspeed + Bluetooth, akkukesto ilman taustavaloa, pienen koon ja langattomuuden tuoma vaivattomuus
-
Liukas näppäinhattumateriaali, ei mahdollisuutta rannetuelle, Micro-USB ja vuosi 2020, Bluetoothin oikut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä