Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Godfather Trilogy: The 50th Anniversary

The Godfather Trilogy: The 50th Anniversary (4K)

Kuinka tästä voi enää parantaa?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Godfather Trilogy: The 50th Anniversary

Vuonna 1972 ensi-iltansa saanut Kummisetä on yksi maailman arvostetuimmista elokuvista. Monia sen kohtauksista on vuosikymmenten saatossa lainattu ja parodioitu tavalla ja toisella niin paljon, ettei elokuvaa ole tarvinnut edes nähdä tietääkseen lainauksen olevan Kummisedästä. Vuonna 1974 saapui Kummisetä osa II, joka on monen mielestä niitä harvoja aidosti onnistuneita jatko-osia. Kolmikon parjatuin elokuva on Kummisetä osa III vuodelta 1990. Leffan maine on kärsinyt lähinnä siksi, että sitä verrataan kahteen aikaisempaan Kummisetään, sillä omana itsenään kysymys on mahtavasta elokuvasta.

Nyt tämä mafiaeepos on saatu 50-vuotisjuhlapainoksena 4K-laadulla, jossa on mukana myös Blu-ray-versio. Lisämateriaaleja ei ole tuhottoman paljoa, mutta mukana on kaikki olennainen hyvällä laadulla toteutettuna. Kummisetä-elokuvia on niin ikään restauroitu vuosien saatossa useampaan otteeseen, ja kolmannesta elokuvasta on kokoelmassa mukana peräti kaksi versiota. Sille alkuperäiselle The Godfather: Part III -leffalle pitää seuraa eri tavalla leikattu The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone. Katsojan käsissä on nyt sellainen restauroitu kokoelma 4K-laadulla, ettei tästä paljoa paremmaksi voi enää laittaa. Jos siis Kummisetä on edes etäisesti tuttu, voi kokoelman hankkimista suositella lämpimästi siitäkin huolimatta, että hinta kohoaa hieman yli 100 euron.

The Godfather Trilogy: The 50th AnniversaryThe Godfather Trilogy: The 50th Anniversary
Tämä on mainos:

Kummisetä on yhden mafiasuvun kronikka. Tarina alkaa 1900-luvun alun Sisiliasta Corleonen kylästä, ja suurin osa ajasta vietetään Yhdysvaltain itärannikolla. Keskushahmoksi nousee Al Pacinon kylmä ja laskelmoiva toisen maailmansodan veteraani Michael Corleone, joka kohoaa isänsä Vito Corleonen (Marlon Brando) tilalle suvun päämieheksi saaden samalla nimityksen "kummisetä" tai "don Corleone". Mukana on iso joukko muitakin henkilöhahmoja, ja kaikilla on oma paikkansa tarinassa. Jos nyt Kummisetä-elokuvista voi yhden huonon asian mainita, on se henkilöhahmojen runsas lukumäärä. Kaikkea on hyvin hankala sisäistää yhdellä katsomiskerralla, vaikka mittaa jokaisella elokuvalla on hieman yli tai alle kolme tuntia. Tämän voi nähdä myös hyvänä asiana, sillä kaikki kolme elokuvaa kestävät useamman katsomiskerran.

Elokuvien rytmitys on kautta linjan verkkainen, mutta samalla erittäin määrätietoinen. Millään osa-alueella ei ole havaittavissa epävarmuutta, vaan jokainen pienikin yksityiskohta suorastaan hohkaa itsevarmuutta omaan suoritukseen. Sarjalle ominainen kellertävä väri jää lähtemättömästi mieleen, musiikkia hyräilee päiväkausia katsomisen jälkeen, ja enemmän kuin kourallinen vuorosanoja eksyy kuin huomaamatta omaankin suuhun. Katsojan ominaisuudessa tärkeintä on ottaa tarina vastaan ilman kiirettä kaikessa rauhassa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Kummisetä sopii huonosti viikonloppumaratonin viihteeksi. Parasta on katsoa elokuvat kaikessa rauhassa siten, että lopputekstien jälkeen on aikaa keskustella juuri koetusta hyvässä seurassa muutaman lasillisen kera.

En yksinkertaisesti pysty keksimään, miten tästä olisi mahdollista enää parantaa, jos huomioidaan 4K-julkaisun laatu, lisämateriaalit, Blu-ray-version mukaan sisällyttäminen ja tietenkin vielä varsinaisten elokuvien tarinallinen anti. Jos on olemassa täyden kympin elokuvajulkaisua, on The Godfather Trilogy: The 50th Anniversary 4K-laadulla juuri sellainen.

The Godfather Trilogy: The 50th AnniversaryThe Godfather Trilogy: The 50th Anniversary
Tämä on mainos:
HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä