Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Dune

Dyyni

Suuren mittakaavan klassista scifiä, joka on saanut tuekseen arvoisensa budjetin ja tekijäkaartin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
DuneDuneDune

Amerikkalaisen Frank Herbertin tieteisromaani Dyyni julkaistiin alun perin vuonna 1965, ja uuden elokuvan vanavedessä teos on saatu myös uutena painoksena suomeksi. Sivuja on pienessä pokkarissa peräti 859. On siis selvää, että kun teoksesta ryhdytään sorvaamaan suurella budjetilla kunnianhimoista Hollywood-elokuvaa, herää kysymys tarinan jakamisesta useampaan osaan. Nyt elokuvateattereihin saapuva Dyyni onkin vasta nimensä mukaisesti Part One. Mikäli ensimmäinen osa menestyy riittävästi, laitetaan jälkimmäinenkin osuus tulille. Ennustan, että se jälkimmäinen osuus saadaan kyllä aikanaan tehdyksi.

Arrakis-planeetta on ainoa paikka maailmankaikkeudessa, jossa on "rohtoa". Tämä aine on kovin arvokasta ja kaikkien haluamaa, joten Arrakis on planeettana Imperiumin suurennuslasin alla (ja on ollut aina). Planeettaa pitkään miehittäneet harkonnit joutuvat keisarin käskystä vetäytymään, ja tilalle uudeksi herraksi taloon saapuu Atreides-suku. Arrakis on paikkana poikkeuksellisen kuiva ja karu. Sään ohella omat ongelmansa tuovat massiiviset hiekkamadot, ja toisaalta alkuasukkaat eli fremenit. Tähän päälle vielä erikoinen uskonnollinen ryhmittymä Bene Gesserit uskoo, että vuosisatojen ajan harjoitetun sukujen huolellisen risteyttämisen tuloksena odotettu se odotettu messias on pian saapuva. Atreides-suvun päämies Leto on nuorempana saanut pojan nimeltä Paul, jonka äiti on juurikin tällainen Bene Gesserit -uskontoa tunnustava. Arrakis-planeetalta häädetyt harkonnit eivät tietenkään suhtaudu vetäytymiseensä hyvällä, ja Atreides-suku tietää sen. Odotettavissa on siis konflikti aavikkoisella planeetalla.

DuneDuneDuneDune
Tämä on mainos:

Dyyni sekoittaa keskenään valtapolitiikkaa, uskontoa, teknologiaa, avaruusmatkailua ja vaikka mitä. Ennakkomainonnan mukaan kyseessä on klassikko, joka on teemojensa puolesta nykyisin vieläkin ajankohtaisempi kuin ilmestyessään muinoin kylmän sodan aikana. Tieteiskirjallisuuden klassikosta on varmasti kyse, mutta ne syvällisemmät teemat eivät tulleet riittävän hyvin elokuvaversiossa esille. Luvassa on silti kahden ja puolen tunnin ajan maailmanluokan elokuvaviihdettä, ja siksi katsomista voi suositella lämpimästi.

Ohjaajana häärii Denis Villeneuve, joka on kovaa vauhtia kohoamassa suosikikseni nykyohjaajien joukossa. Muistan miehen ennen kaikkea elokuvasta Blade Runner 2049, jonka Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Dyynin tärkein ansio elokuvana on, että se onnistuu luomaan suuren mittakaavan vaikutelman itsestään. Tapahtumat todellakin tuntuvat sijoittuvan milloin aavikolle, milloin isoon palatsiin ja niin edelleen. Todellisuudessa näyttelijät ovat varmaankin pyörineet suurimmaksi osaksi muutamalla hiekkalaatikolla vihreiden seinien ympäröiminä, mutta se ei näy valmiista elokuvasta.

Tieteiselokuvasta kun on kyse, on mukana erikoisen näköisiä vempaimia, kummallista teknologiaa ja mieleenpainuvalta näyttäviä asuja. Kokonaisuus tuntuu tekniseltä ja konemaiselta, ja siitä puuttuu joillekin tieteiselokuville tyypillinen puhtaus ja muovisuus. Teknologiansa avulla ihmiset ovat oppineet selviytymään Arrakisin aavikon ankarissa olosuhteissa, mutta silti luontoa on ehdottomasti syytä kunnioittaa.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan hyviä, joskaan kovinkaan syvällisesti ei paneuduta oikeastaan yhteenkään henkilöhahmoon. Kyseessä on todellakin "Part One", sillä koko elokuva käytetään mahtavan maailman esittelemiseen ja avaamiseen katsojalle. Olen halunnut jo vuosia lukea Dyynin kirjana, ja tämän uuden elokuvan innoittamana aion sen lopultakin tehdä. Haluan tietää enemmän kuin mitä nyt näkemäni uusi elokuva haluaa minulle kertoa. Veikkaan tämän olleen ohjaajan tarkoituskin, koska intoa riittää sen jälkimmäisenkin osan tekemiseen.

Tämä on mainos:

Dyynin "Part One" lunastaa odotukset oikeastaan kaikilta osin. Siihen on käytetty paljon aikaa, rahaa ja ammattitaitoa, ja se myös näkyy. Taustalla on paljon muutakin, ja jos tai kun ensimmäinen elokuva riittävästi menestyy, jatkoa seuraa. Ainoa mainitsemisen arvoinen huono puoli on, ettei raina onnistunut herättämään minussa luvattuja syvällisiä ajatuksia elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta.

DuneDuneDune
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Dyyni

Dyyni

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Blu-ray-julkaisu tökkii lisämateriaaliensa osalta.

0
Dyyni

Dyyni

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Suuren mittakaavan klassista scifiä, joka on saanut tuekseen arvoisensa budjetin ja tekijäkaartin.



Ladataan seuraavaa sisältöä