Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Samurai Marathon

Samurai Marathon

Historiasta innoittuva itämainen elokuva livauttaa mukaan myös modernia länsimaista sanomaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Brittiläisen Bernard Rosen läpeensä japanilainen nykyelokuva Samurai Marathon on kansoitettu nuorilla paikallisilla näyttelijöillä. Taustalla on aito historiallinen tapahtuma ja siitä kertova romaani, mutta mukaan on livautettu epäuskottavasti myös modernia länsimaista sanomaa.

HQ

Samurai Marathon on Japanissa järjestettävä juoksukilpailu, jonka juuret ovat vuodessa 1855. Tuolloin Nousevan auringon maa oli viettänyt 260 vuotta erittäin sulkeutuneena yhteiskuntana. Amerikkalaiset halusivat kuitenkin solmia suhteet Japaniin ennen kaikkea kaupankäynnin muodossa. Paikallinen lääninherra eli daimyo ymmärtää, että perinteinen elämänmeno on muuttumassa pysyvästi. Varautuakseen tulevaan hän järjestää alle 50-vuotiaille vaativan juoksukilpailun, johon tietysti samurailuokkaan kuuluvat miehet ottavat sankoin joukoin osaa. Valtaa maassa pitävä shogun käsittää alaisensa aloitteen kammottavalla tavalla väärin. Vakoojiensa (eli ninjojensa) välittämän tiedon mukaan daimyo suunnittelee kapinaa, eikä suinkaan ainoastaan pelkkää juoksukilpailua. Olematonta kapinaa kukistamaan lähetetään pieni sotajoukko, ja sitten alkavat miekat heilua.

Teknisesti elokuva on kaikin puolin hienosti toteutettu. Mieleen jäävät ennen kaikkea kirkkaat värit ja upeat maisemat, jotka todella siirtävät katsojan hienosti nyt jo menneeseen maailmaan kuuluvaan aikaan. Huonoksi puoleksi on laskettava lavasteet ja puvustus. Sinänsä ne ovat kaikki toteutettu komeasti. Ongelma on siinä, että vaatteet ja rakennukset näyttävät aivan pakasta vedetyiltä, mitä ne tietysti ovatkin. Mistään ei välity vaikutelmaa, että rakennukset ja ihmisten vaatteet olisivat olleet käytössä vuosikausia.

Samurai MarathonSamurai Marathon

Länsimaalaiselta hapatukselta ei ole vältytty, vaikka tarina sijoittuukin aikaan, jolloin sitä länsimaiden vaikutusta ei vielä olisi pitänyt juurikaan Japanissa olla. Pääpahis on amerikkalaisiin revolvereihin ihastunut totinen mies, jonka nimi on Hayabusa (vähän kuin Ninja Gaidenin Ryu Hayabusa). Merkittävin länsimaalainen lisäys on kuitenkin juoksukilpailun järjestäneen daimyon tytär. Kyseinen prinsessa harrastaa länsimaalaisen taiteen mukaan tehtävää akvarellimaalausta, josta vanhoillinen isä ei pidä. Suunniteltu aviomieskään ei tyttärelle kelpaa, vaikka kyseisenä aikana naiselta tuskin kysyttiin hänen omaa suostumustaan. Sitten prinsessa pukeutuu mieheksi, ja ottaa samurain asussa osaa juoksukilpailuun kunnostautuen miesten rinnalla paremmin kuin moni muu. Modernia henkeä huokuva prinsessa on ehkä lisätty mukaan länsimaisia katsojia kosiskelemaan. En ole varma, onnistuiko aie, mutta omaan silmääni tällainen kapinallinen hahmo vaikuttaa epäuskottavalta siinä missä revolverit omakseen ottanut Hayabusakin.

Tämä on mainos:

Lisämateriaaleja ei ole, mikä on sääli. Olisin mielelläni kuullut ohjaajan ajatuksia siitä, miten hän brittinä päätyi ohjaamaan läpeensä japanilaisen elokuvan. Joka tapauksessa Samurai Marathon tarjoaa jotain todellakin tavallisesta poikkeavaa katsottavaa.

Samurai MarathonSamurai MarathonSamurai Marathon
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Samurai Marathon

Samurai Marathon

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Historiasta innoittuva itämainen elokuva livauttaa mukaan myös modernia länsimaista sanomaa.



Ladataan seuraavaa sisältöä