Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Transformers: Age of Extinction

Transformers: Age of Extinction

Michael Bayn efektiähkyn neljäs installaatio on tutun turvallista tuubaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Michael Bayn Transformers -sarja on jakanut paljon mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Jokainen sarjan todella kallis elokuva saa osakseen ankaraa kritiikkiä ja ihan syystä, mutta lippuluukkutulot puhuvat kuitenkin omaa kieltään. Ensimmäinen elokuvista oli selkeästi huolitelluin vaikkei sitäkään kovin hyvänä voi pitää. Kaksi jatko-osaa olivat vain ylipitkiä efekti-ilotulituksia ilman loogista juonirakennetta. Neljäs elokuva pyrkii panostamaan ensimmäisen osan tyyliin enemmän huolitellumpaan tarinankerrontaan ja hallitumpaan kokonaisuuteen. Askel on pieni mutta suunta on sentään oikea.

Autobottien ja Decepticonien välinen rymistely on kääntänyt ihmisten mielet kovin robottivastaiseksi. Tuhoon kyllästyneenä ihmiset ovat ajaneet robotit pakosalle heidän tarkoitusperistään huolimatta. Uusi uhka kuitenkin tekee tuloaan ja Optimus Prime (Peter Cullen) päättää jälleen kerran tulla apuun. Tällä kertaa autobotit saavat liittolaisen keksijä Cade Yeagerista (Mark Wahlberg), joka sattuman kautta sysätään keskelle robottien ultimaalista välienselvittelyä.

Elokuva lähtee liikkeelle mukavan pienistä ympyröistä antaen ihmishahmoille tilaa kertoa tarinaansa. Juoni etenee viihdyttävästi hillityn huumorin säestämänä ja kerronta kasvattaa toimintaa ja efektejä porrastetusti. Lähes kahden tunnin elokuvaksi rytmitys kliimaksiin olisikin juuri sopiva. Elokuva kestää kuitenkin lähemmäksi kolme tuntia jolloin toiminta jatkaa kasvuaan ja viimeinen tunti on taas vain pelkkää räjähdystä ja ryminää, josta aikaisemmat elokuvat tunnetaan. Samalla päätään nostavat edeltävistä osista tutuksi tulleet rasittavat vitsit ja hahmojen sekoilut. Sotkuun heitetään vielä mukaan läjä uusia hahmoja mitään selittelemättä.

Transformers: Age of ExtinctionTransformers: Age of Extinction
Tämä on mainos:

Mark Wahlbergin tuttu lakoninen olemus on tällä kertaa vielä astetta väsyneempi. Vähäeleinen vitsien heitto sopii hänen suuhunsa toki yhtä hyvin kuin ase istuu hänen lihaksikkaaseen käteensä. Hahmo on kirjoitettu kuitenkin liian reppanaksi. Tämä heijastuu sankarirooleihin tottuneelta Wahlbergin kasvoilta pienenä pettymyksenä läpi elokuvan. Wahlbergin tytärtä esittävä Nicola Peltz ei loista niin kirkkaasti kuin aikaisemmista elokuvista tuttu Megan Fox. Myös hahmon käyttäytyminen isäänsä kohtaan muuttuu yllättäen kesken elokuvan sympaattisesta rasittavaksi, mikä hajottaa sen vähäisenkin kemian hahmojen välillä.

Teknisesti elokuva on arvostusta herättävä. Efektien määrä ja laatu on yksinkertaisesti huikea.
Yksityiskohtia pursuavissa tietokonehahmoissa ja monimutkaisissa toimintakohtauksissa ei ole rahaa säästelty. Kuvaajan pahimmat vapinat ovat poissa, jolloin toiminta ja efektit eivät sulaudu yhdeksi isoksi värimössöksi. Jopa robottien suunnittelu on selkeämpi verrattuna aikaisempiin toisistaan erottamattomiin romumetallikasoihin. Tietokonehahmot ovat saaneet myös enemmän väriä, joten tunnistus hyvisten ja pahisten välillä on helpompaa.

Pain & Gain (2013) -elokuvallaan Transformers -elokuvien välissä taas oikeaa osaamistaan näyttänyt ohjaaja Michael Bay on ajautunut takaisin aivottoman efektihurmoksen pariin. Vaikkei elokuvaa juuri näe sen efekteiltä, löytyy siitä kuitenkin pieni pilkahdus sujuvaa viihdettä. Tästä huolimatta tekijöiden tarve miellyttää kaiken ikäisiä katsojia tekee kokonaisuudesta valitettavasti liian vahvan sekoituksen laskelmoitua kompromissiviihdettä nätillä kuorrutuksella.

Elokuvan julkaisu tulee 2D ja 3D version lisäksi myös erillisen lisämateriaalilevyn kanssa. Levyltä löytyy erilaisia dokumentteja yli kolmen tunnin edestä. Huikea määrä vaikuttaa todella lupaavalta, mutta valitettavasti sisältö on kaikkea muuta. Ensimmäinen dokumenteista julistaa ilosanomaa ohjaaja Michael Bayn mahtavuudestaan ja yli-inhimillisistä taidoista tehdä superelokuvia herran itsensä saarnaamana. Lopuissa dokumenteista elokuvantekoon liittyviä aiheita käytetään vaan tekosyynä päästä taputtamaan tekijöitä olalle ja heittämään ylävitosia itsensä kanssa alansa parhaimpana olemisesta. Elokuvan tekijöiden henkisen itsetyydytyksen harrastaminen puolijumala Michael Bayn kunniaksi ampuu jo niin pahasti yli, että se ihan kuvottaa. Varsinkin kun elokuva on pitkälti täyttä roskaa.

Tämä on mainos:
Transformers: Age of ExtinctionTransformers: Age of Extinction
Transformers: Age of Extinction
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä