Suomi
Gamereactor
arviot
Street Fighter X Tekken

Street Fighter X Tekken

Street Fighterin ja Tekkenin tähdet kohtaavat eeppisessä kamppailussa. Ruotsin toimituksen suomalaissyntyinen Jonas Mäki todisti, kuinka menestykkäästi kahden erilaisen taistelupelin hahmot on saatu mukaan yhteen ja samaan peliin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Street Fighter X Tekkenin 38 hahmon kavalkadi on yksi laajimmista mitä tämän lajityypin pelisarjaan on koskaan koottu. Pelin kehityksestä on vastannut Capcom, ja Namcon vuoro on ensi vuonna ilmestyvässä Tekken X Street Fighterissa. Peruskonsepti onkin otettu Street Fighter IV:stä. Kopiointi ei toki riitä tällaiseen taistelupelien merkkiteokseen, ja Capcom on kehittänyt tiimipohjaista mättämistä varten täysin uuden järjestelmän, joka on sekä yllätyksellinen että toimiva.

20 vuoden Street Fighter -veteraaneista voi tuntua hieman hassulta, että heidän täytyy käydä koulutusosio lävitse ennen kuin pääsevät käsiksi itse toimintaan. Treeni paljastuu itseasiassa hyväksi ideaksi, jos tahtoo ottaa kaiken irti Street Fighter X Tekkenistä. Siinä Dan selvittää uuden vastaiskusysteemin, kuinka tiimityö toimii tehokkaimmin sekä pelimekaniikan uutuudet, kuten Pandora ja Gem System. Pelimekaniikka tekee vaikutuksen: se on helppo oppia, mutta syvyyttä riittää paatuneillekin lajityypin faneille.

Capcom on onnistunut tekemään Street Fighter X Tekkenistä pelin, joka vetoaa hardcore-yleisön lisäksi myös laajempaan pelaajakuntaan. Jännittävintä on tietysti nähdä Namcon Tekkenin muuntuminen kolmesta kahteen ulottuvuuteen ja kuinka se on mukautettu kokonaan uudenlaiseen pelisysteemiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Mardukin, Paulin ja Heihachin pelaamiseen tottuneet ässät eivät saa etua kokemuksestaan, vaan joutuvat opettelemaan kaiken uudestaan.

Street Fighter X Tekken
19 valikoidun Namco-hahmon joukossa on muun muassa Heihachi, joka tuntuu välittömästi murhaavalta, Yoshimitsu, joka on erinomaisen monipuolinen, ja lihavuori Bob, joka on yhtä nopea kuin voimakaskin.
Tämä on mainos:
Street Fighter X TekkenStreet Fighter X Tekken
Capcomin puolella tarjolla on laajempi valikoima, jossa ovat tietysti tähdet Ryu, Ken, Chun-Li ja Guile, mutta se sisältää myös yllätyksiä kuten pelin kovimman taistelijan Hugon ja Final Fight -transvestiitti Poisonin, joka on todella old school taistelutyyliltään.

Myöskään Capcomin ystävät eivät saa epäreilua etumatkaa. Tekkenin taistelijat pyörähtelevät klassisella systeemillä, jossa neljänneksen ja puoliympyrän pyöräytykset laukaisevat erikoishyökkäyksiä tavalla, jota ei olla aiemmin nähty. Kunhan uusia kuvioita alkaa ymmärtää, hahmottaa myös miksi Capcom on tehnyt tällaisen ratkaisun.

Street Fighter X Tekken ei ole Street Fighter siihen teipatuilla Tekken-hahmoilla, vaan kokonaan uusi peli. Toisin kuin monissa tiimipohjaisissa tappelupeleissä voitto tulee jo yhden hahmon saamisesta kanveesiin. Se johdattaa taktiseen pelityyliin ja pistää käyttämään molempia hahmojaan niiden äärirajoille saakka.

Järjestelmä on hyvin joustava, ja jokaisesta tiukasta tilanteesta on aina tarjolla myös hyvä pakokeino. Tämä muistuttaa parhaimmillaan Street Fighter III: Third Strikea, ja huonompiakin esikuvia voisi varmasti keksiä. Tämän lisäksi on vielä tietysti Pandora, josta Capcom on sangen ylpeä. Sitä voisi verrata maalivahdin poisvetämiseen jääkiekossa uhkarohkean hyökkäyksen mahdollistamiseksi. Pandoralla voi luopua toisesta hahmostaan, mutta jäljelle jäävästä tulee muutamaksi sekunniksi käsittämättömän voimakas, ennen kuin tämäkin kuukahtaa.

Tämä on mainos:

Ainoa vastalauseeni peliä vastaan on Gem System, joka on valitettavasti hyvin suuri osa peliä. Jokaiselle taistelijalle voi asettaa kaksi jalokiveä, jotka antavat erilaisia lisävoimia, kuten automaattisen torjunnan tai nopeammat lyönnit. Tämä koskee luonnollisesti molempia osapuolia yhtä paljon, mutta se tuntuu hieman sotkuiselta ja brutalisoi osan pelin nyansseista.

Tämänkin kanssa Street Fighter X Tekken on yllättävän raikas kokemus ja ehdottomasti jotain, jonka päälle rakentaa. Se on nopea, sujuva ja yhtä aikaa sekä syvä että aloittelijaystävällinen. Myös online-moodi on hyvä ja verkkopeli toimii nopealla yhteydellä. Taistelupelien ystävän ei parane päästää tätä peliä karkaamaan käsistä.

Street Fighter X Tekken
Taisteluun voi osallistua jopa neljä pelaajaa, kahtena eri duona, mikä tekee turpasaunasta vielä aiempaakin viihdyttävämpää. Parhaimmillaan duon molemmat jäsenet voivat loikata kentälle yhtä aikaa piestäkseen yhden vihollisen ja luodakseen pitkiä ja kuolettavia komboja.
Street Fighter X TekkenStreet Fighter X Tekken
Street Fighter X Tekken ilmestyy myös PS Vitalle, mutta vasta tänä syksynä. Vastineeksi kyseinen versio sisältää vakiona 12 ylimääräistä hahmoa, mukaan lukien Blankin ja Dudleyn Capcomilta ja Bryanin ja Larsin Namcolta.
Street Fighter X Tekken
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erinomainen ohjattavuus, huiman laaja hahmovalikoima, sopivasti pelimuotoja, kaunis katsella
-
Gem-järjestelmä on sekava, hidastelulle altis online-koodi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Eerik Rahja
Namcon Tekken-taistelijoiden kuokkavierailu on aiheuttanut muutoksia tuttuun tappelumekaniikkaan. Rautanyrkin turnauksen ottelijoiden pitkät kombot on fuusioitu Capcomin erikoisliikkeitä suosivien katutappelijoiden katutappelijoiden kanssa. Eri leirin pugilistit ovat päässeet kutakuinkin kompromissiratkaisuun, sillä molemmille osapuolille on ammennettu taitoja vastapuolelta. Street Fighter X Tekkenissä Ryu, Ken ja kumppanit voivat tempaista seitsemän iskun liikesarjan koskematta erikoisliikkeisiin ollenkaan. Vastaavasti Jin sekä Raven kavereineen osaavat viskoa ammuksia aivan kuin shoto-hahmot tulipalloja.

Uusimmassa Street Fighterissa välit selvitellään kahden hengen tiimeinä. Vaihtoruletti tuo aivan uuden ulottuvuuden perinteiseen 1v1-kaavaan. Pelkän terveysmittarin parantelun ohessa vaihtopenkillä istuva ottelija voi kerryttää EX-mittaria ja osallistua tuhoisaan Cross Assault -komboon, jossa vastustajaa pääsee pieksemään hetkellisesti molempien tappelijoiden voimin. Tiimikaverin tilasta täytyy pitää huolta, sillä toisin kuin vaikkapa Mortal Kombatissa, matsit ratkeavat ensimmäiseen tyrmäykseen.

Arcade-moodin tarinassa himoitulla Pandoran lippaalla on pelimekaaninen rooli. Tällä kertaa esikuva löytyy Marvel vs. Capcom -mätkinnöistä, joiden X-Factor -lisävoima tottelee Street Fighterin maailmassa nimeä Pandora. Kuvitteellisen lippaan voi avata kuntomittarin näyttäessä punaista, jolloin pelihahmo muuttuu voimakkaammaksi, nopeammaksi ja haavoittumattomaksi. Hurmostilaa kestää kuitenkin vain jokusen sekunnin, minkä jälkeen "lippaaseen kurkistanut" pelaaja kuukahtaa automaattisesti.

Taistelijan ominaisuuksiin vaikuttavat jalokivet ovat paketin kyseenalaisin uudistus. Hetkellisesti palautuva terveysmittari tai pieni bonus iskuvoimaan vielä menettelevät, mutta yhden napin superliikkeet tai automaattinen heittojen torjuminen tuntuvat liioittelulta. Varsinkin kun jalokivibonuksia ei saa kytkettyä pois verkkopeleissä edes rankatuista otteluista. Marvel vs. Capcomin nettipeliä rappeuttanut saman erikoisliikkeen spämmääminen puskee nyt Street Fighteriin -- peliin jota tähän asti on voinut pitää taitopelaamisen malliesimerkkinä.

Uudistusten, muutosten ja helpotusten pakkopulla menee helpommin alas sarjan keltanokilta. Aloittelijoille Street Fighter X Tekken toimii erinomaisena ponnahduslautana katutappelun haastavaan, mutta ah niin palkitsevaan, maailmaan. Ensimmäiset testimatsit netissä olivat huomattavasti tasaisempia kuin mitä aikanaan Street Figher IV:n parissa: En saanut nokkiini läheskään niin pahasti, eikä nettikoodi vaikuttanut yhtä ongelmaiselta rapakon taakse yhdistäessä. Keltaisilla palkeilla pärjäsi yllättävän hyvin. Vain äänet lagasivat huomattavasti. Veteraanien on silti helppo jättää syrjähyppy Tekkenin tytsyjen kanssa väliin, sillä turnauspelaamisen tulevaisuus lepää yhä Arcade Editionin vankoilla harteilla.
8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

6
Street Fighter X TekkenScore

Street Fighter X Tekken

ARVIO. Kirjoittaja Jonas Mäki

Street Fighterin ja Tekkenin tähdet kohtaavat eeppisessä kamppailussa. Miten kaksi täysin erilaista taistelupeliä on sovitettu yhteen?



Ladataan seuraavaa sisältöä