Suomi
Gamereactor
arviot
NEO: The World Ends With You

NEO: The World Ends With You

Pinssiprinssi Tokiossa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
NEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With You

Vuonna 2007 ilmestynyt Nintendo DS -klassikko The World Ends With You on jäänyt modernien roolipelien historiaan vauhdikkaalla toiminnallaan unohtamatta Kingdom Hearts -mies Tetsuya Nomuran kynästä lähteneiden piikkitukkaisten hahmojen nahka- ja niittimuotia, jossa riittää ihmeteltävää vielä tänäkin päivänä. Yli vuosikymmenen mittainen hiljaisuus on kuitenkin rikkoutumassa, kun Noise-möykkämonstereita päästään kurittamaan Tokion Shibuyassa uusien sankareiden seurassa. NEO: The World Ends With You on uusi ja suhteellisen itsenäinen luku Square Enixin urbaanin coolissa maailmanloppusaagassa, joka päivittää itsensä kiinnostavasti nykypäivään.

Uusi päähenkilö Rindo kavereineen saa vihiä, että Tokiossa on käynnistymässä lisätyn todellisuuden kisa, jossa supervoimaisen pinssin ostaneet osallistujat kellistävät taskuhirviöhenkisiä monstereita ja suorittavat Shibuyan liepeillä jos jonkinnäköisiä tehtäviä. Kilpailu vain saa käynnistyessään aina vain vaarallisempia muotoja, ja Rindon näkemät maailmanloppuvisiot punaiseksi värjäytyvine taivaineen eivät anna viitteitä siitä, että kisaajien turvallisuus olisi järjestäjäpuolen prioriteettilistan kärkipaikalla.

NEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With You
Tämä on mainos:

NEO: The World Ends With You ei tarinallisesti juuri eroa edeltäjästään, mutta teknisesti meininki on ottanut melkoisen harppauksen käsikonsolipohjaisesta alkuteoksesta. Rindo ja kumppanit seikkailevat kolmessa ulottuvuudessa varsin tyrmäävän visuaalisen ilmeen kera. Kolmiulotteiset välianimaatiot tuovat meininkiin ihan uudenlaista eeppistä värinää, mutta myös niin sanotusti kentällä liikuttaessa meno tekee vaikutuksen. Väistyvän konsolisukupolven laitteille alusta alkaen suunniteltu kokonaisuus tekee ainakin PS4-version osalta vaikutuksen ilmeikkäine sarjakuvamaisine hahmoineen ja näyttävine kuvakulmineen. Toimintaa nimittäin seurataan jostain jyrkän yläviiston ja isometrisen vinkkelin välimaastosta, mikä tuottaa pelimaailmaan pienen optisen harhan luoden vaikutelman siitä, että korkeat pilvenpiirtäjät ovat jatkuvasti kaatumassa kaduntallaajien niskaan. Urbaaneja roolipeliseikkailuja on tupsahdellut muun muassa Persona 5 -pelien myötä viime vuosina tiiviiseen tahtiin markkinoille, mutta NEO: The World Ends With You erottautuu Phantom Thieves -sakin edesottamuksista komeasti edukseen.

NEO-jatko-osassa taistelut ovat ottaneet aimo harppauksen reaaliaikaiseen ja mäiskintävetoisempaan suuntaan. Hieman Nomuran omista Kingdom Hearts -seikkailuista ja Valkyria Profile -roolipeleistä ammentavissa mittelöissä pelaaja antaa hyökkäyskomentoja neljälle sankarille, jotka kukin hyökkäävät Dualshockin kuviopainikkeita näpäyttämällä. Hahmojen kyvyt vaihtelevat sen mukaan, mikä erikoisvoimainen pinssi kullakin sankarilla on varusteissa. Kerättävissä ja ostettavissa olevat 300 erilaista pinssiä antavat hahmoille joko lähi- tai kaukotappelutaitoja melko reilun valinnanvaran kera. Oikealla tatilla pelaaja puolestaan vaihtaa sankareiden kohteena olevan vihollisten välillä. Mittelöt ovat varsin suoraviivaisia ja nopeita tapahtumia, jotka jäävät tylsimmillään hieman yhdentekevän oloisiksi näpyttelyiksi. Uusien hahmojen ja pinssien myötä meininki kuitenkin monipuolistuu jossain määrin, mutta tappeluiden näyttävyys ja yhteistoiminta muiden sankarihahmojen välillä jää vähän vaisuksi esimerkiksi kesäkuisen Scarlet Nexus -roolipelin astetta menevämpiin tappeluihin nähden. Toisaalta alkuperäiseen The World Ends With You -peliin nähden meininki tuntuu taas aika levottomalta ja vaikeasti hallittavalta, ja alkuperäisen pelin ystävillä voikin mennä tovi uuteen tappelusapluunaan totutellessa.

NEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With You

Toisaalta taas meininki etenee luvun mittaisiin pelinsisäisiin päiviin jaettuna hyvin samalla tavalla kuin Persona-sarjan peleissä: myös hahmojen luurien tekstiviestisovellusten ryhmächatit muistuttavat taustagrafiikoineen varsin paljon Phantom Thievesien ryhmächatteja. Hitaasti täydentyvään sankarijoukkoon mahtuu jos jonkinlaista menijää, joihin on lorahdellut mukaan animekliseitä laidasta laitaan. Rindo taas on varsin tyypillinen omaa paikkaansa etsivä ja joka suuntaan sähläävä nuori mies, joka sattuu viileästi sekaantumaan suureen seikkailuun musta kasvomaski rutussa leuan alla.

Tämä on mainos:

Mukacoolin kohelluksen vastapainona tarinassa on kuitenkin mukana varsin kuumottavia ja jännittäviä kohtauksia, kun Reapers' Game -pelin armottomat säännöt ja vaaralliset tilanteet alkavat aueta Rindolle - tuolloin tarina tuo toisinaan mieleen Netflix-sarja Alice In Borderlandin, jossa joukko teinejä suorittaa hengenvaarallisia tehtäviä autioituneessa Tokiossa julmien sääntöjen puitteissa. Ääninäyttely ei ole vieläkään löytänyt kunnolla tietään peliin, mutta karismaattinen ja monipuolinen soundtrack pelastaa päivän. Alkuperäisessä käsikonsoliteoksessa ymmärsin jossain määrin ääninäyttelyn puuttumisen, mutta nyt teknisesti riuskempi meininki mahdollistaa näyttävämmät toimintakohtaukset ja entistä tenhoavamman kerronnan, ja jäin turhaan toivomaan, että myös äänimaailma olisi ottanut muun kokonaisuuden tavoin harppauksen eteenpäin.

NEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With YouNEO: The World Ends With You

NEO: The World Ends With Youn pelimaailma on tosin ihmispaljoudessaan todella hypnoottinen ja kiinnostava paikka, jonka tutkiminen etenee myös luontevalla ja yllättävän helppokäyttöisellä poljennolla. Edellä mainitut taistelukohdat erottuvat peliympäristöstä L1-painikkeella tapahtuvan skannauksen ansiosta, joka näyttää punertavan Noise-möykän leijuvan väkijoukkojen keskellä. Samalla skannauksella pelaaja voi nopeasti tarkastella, kenen NPC-hahmon mietteitä haluaa lukea ja näin nauttia pelimaailmaa syventävistä lyhyistä tarinoista. Normaalitilassa Shibuyassa juoksentelevien sankareiden ympärillä kuuluu jos jonkinmoista juttua ja repliikkiä, jotka ilmestyvät ruudulle sarjakuvaruutuina ja puhekuplina keskeyttämättä turhaan luontevasti etenevää seikkailua. NEO: The World Ends With You ei siis pakota pelaajaa pelimaailmaan perehtyäkseen juttelemaan jokaisen vastaantulijan kanssa, kuten japanilaisissa roolipeleissä usein on tapana, vaan kokonaisuus aukeaa ja syvenee pelaajan toimien ohessa hienovaraisen rennosti, mikä sopii noin 50-tuntisen roolipeliseikkailun menevään meininkiin todella hyvin.

NEO: The World Ends With You nousee hiljan julkaistun Cris Talesin ohella yhdeksi kesän omaleimaisimmista ja laadukkaimmista roolipeleistä. Mikäli Kaukoidän ihmeiden kokemiset ovat jääneet koronan takia hiljattain kokematta, Rindon ja kavereiden seurassa kelpaa lähteä nojatuolimatkalle Tokioon.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kiinnostava ja jännittävä tarina, audiovisuaalinen persoonallisuus, tekemisen ja pelaamisen määrä
-
Ajoittain vaisuilta ja monotonisilta tuntuvat tappelut, ei vieläkään kunnollista ääninäyttelyä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä