Suomi
Gamereactor
arviot
Ace Combat: Assault Horizon

Ace Combat: Assault Horizon

Namco Bandain pitkäaikainen ilmataistelusarja hakee uutta suuntaa yhdistämällä entistä elokuvamaisempaa toimintaa tuttuun hävittäjäralliin. Samalla mukaan on tullut aiempaa enemmän vaihtelua lennettävän kaluston suhteen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ace Combat: Assault Horizon palauttaa sarjan tehokonsoleille neljän vuoden tauon jälkeen. Xbox 360:n yksinoikeudeksi jäänyt Ace Combat 6: Fires of Liberation ei kuitenkaan saa tässä osassa suoraa jatkoa, vaan Assault Horizon haarautuu sarjan rungosta. Tämä oikeuttaa joukon huomattavia, osin jopa rohkeita, poikkeamia Ace Combatin kaavoista. Esimerkiksi tarinallisesti sotaa kuvataan nyt terroristien ja NATO-joukkojen välillä, ja pelillisesti kamppailujen käsikirjoitusta on kiristetty entistä henkilökohtaisempien ja adrenaliinipitoisempien kaksintaisteluiden tuottamiseksi.

Tarina itsessään on aika kliseinen sankarikuvaus, jossa maailmanrauhaa varjelevat amerikkalaispilotit nappaavat avainroolin vuoteen 2015 sijoittuvan kansainvälisen konfliktin ratkaisussa. Antisankareina toimivat, kuinkas muuten, takkia kääntävät venäläiset. Lentäjien arkea kuvataan siellä täällä välinäytöksillä, mutta hahmot jäävät tästä huolimatta karikatyyrimäisiksi eivätkä sinällään herätä suurta kiinnostusta. Toimintapelin kannalta tämä ei vielä ole ongelma, mutta kerronnan kyky sitoa tehtäviä yhteen ailahtelee hämmentävästi. Tehtäviin joutuu välillä hyppäämään ilman tarkkaa käsitystä siitä, mihin on menossa ja minkä takia. Kun ympäristöt vaihtelevat aina Dubain helteestä Moskovan talveen ja Afrikan tasangoilta Miamin aurinkoon, toivoisi kampanjan läpi kulkevan punaisen langan olevan tiukemmin punottu.

Ace Combat: Assault Horizon
Eri härveleitä lentävät eri pilotit. Näiden välinen dialogi ei palkintoja voita, mutta äänipuolta tehostavat joskus yllättävätkin musiikkivalinnat.

Lennettävään kalustoon sisältyy yli 30 todellista konemallia, jotka ulottuvat hävittäjätyypeistä kuten F-16, Su-27 ja Hornet raskaampiin tiedustelu- ja pommikoneisiin. Koneiden erot ovat tuntuvat, mutta realistiseksi lentomallia ei voi väittää. Assault Horizon on putipuhdasta arcade-lentelyä, jossa harvinaiset sakkaamiset ja syöksykierteet tuntuvat lähinnä hetkellisiltä häiriötekijöiltä kuin nurinkurinen ohjaus kart-kaahailussa. Siipien alle mahtuu vaivatta satoja ohjuksia, ja kaikki tulevat myös tarpeeseen: viholliskoneita ei useinkaan pudoteta yhdellä osumalla. Erillisiä vauriopisteitä ei ainakaan selkeästi ole, vaan osumat yksinkertaisesti johtavat koneen räjähdykseen, kun vahinkoa on kertynyt tarpeeksi. Erikoisesti koneiden vauriot "parantuvat" ajan kanssa, mutta tämä tuntuu pitemmissä tehtävissä tarpeelliselta helpotukselta, koska pysyvät vauriot johtaisivat helposti lopputaisteluiden mahdottomuuteen.

Tämä on mainos:

Vaikka sarjan perinteisestä fiktiivisestä sota-asetelmasta poikkeaminen ei ole sallinut vihollisvoimiin ihmeellisiä ilmalaivoja, tekijät ovat pitäneet pintansa superaseen kanssa. Assault Horizonissa keskeinen uhkatekijä on Trinity-räjähde, joka vastaa pientä ydinpommia. Useat tehtävät huipentuvatkin räjähdettä kantavien tai kantaviksi luultujen koneiden torjumiseen, ennen kuin koneet pääsevät asutusalueelle. Aivan miten tahansa vihollisia vastaan ei voi hyökätä, sillä lentomallin keveydestä huolimatta ohjusten on huomattavasti vaikeampi hakeutua kohteeseensa koneiden ollessa nenätysten. Pudotukset vaativat oikeaoppista kohteen taakse kiertämistä.

Ace Combat: Assault Horizon
Korkealla grafiikka näyttää hyvältä ja piirtoetäisyys on vaikuttava. Lähellä maata illuusio alkaa kuitenkin särkyä ja kaupunkien laatikkomaisuus nostaa päätään.

Juuri kaartotaisteluun liittyy myös pelin merkittävin pelimekaaninen uudistus. Sopivalle etäisyydelle päästessä viholliskoneen perään voi lukittautua molempia olkanappeja ohjaimesta painamalla. Tämä siirtää kuvakulman hieman lähemmäs, parantaa huomattavasti aseiden tehoa ja vapauttaa pelaajan lähes yksinomaan tähtäyspuuhiin - kuin raideräiskinnässä ikään. Varsinkin tarinan antisankarit tarjoavat tiukkoja kaksinkamppailuja. Ne kestävät tavallista enemmän vaurioita ja kiidättävät pelaajan mitä kapeimpien rakosten läpi huimaavalla nopeudella. Tällainen lähitaistelu tarjoaa aivan uudenlaista jännitystä ilmataisteluun, jossa on usein totuttu jahtaamaan muutaman pikselin kokoisia kohteita. Systeemin käyttöön usutetaan kuitenkin turhan usein - jopa rivivihollisten kohdalla - mikä ennen pitkää alkaa latistaa kohtausten vaikuttavuutta. Lentoradat ja räjähdysanimaatiot kun eivät suuremmin muutu, vaikka niitä toistaisi sen seitsemänkymmentä kertaa.

Vaihtelua on onneksi luotu tehtävätyyppeihin. Pääosa pelistä kuluu hävittäjien puikoissa, mutta siellä täällä päästään lentämään myös esimerkiksi helikopteria. Kopteritehtävät tarjoavat verkkaisemman näkökulman taisteluun, sillä niissä tarkoituksena on antaa suojatulta jalkaväkijoukoille. Paikoin hypätään myös kopterin sivukonekiväärin kahvoihin tai pujotellaan tutkakeilojen lomassa häivepommittajalla. Vaihtelevat tehtävätyypit rytmittävät kiivaita kaartotaisteluita, joskin tehtävärakenteet itsessään ovat halki pelin harmillisen ennalta arvattavia. Vihollisjoukkoja murskataan lentue tai tulipesäke toisensa perään ilman sen kummempaa dynamiikkaa tai sivutavoitteita. Skriptauksen maku maistuu vahvasti, ja aavistuksen ärsyttäviksi pelissä käyvät muutamat kuoleman linjat, joiden yli jos vihollinen pääsee, toiminta katkeaa kylmästi siihen. Joskus se oikea suoritustapa selviääkin kantapään kautta. Onneksi välitallennuksissa ei ole pihtailtu.

Tämä on mainos:
Ace Combat: Assault Horizon
Moninpeli antaa uusia mahdollisuuksia yksinpelissä puhki kuluneiden lähitaistelujippojen hyötykäyttöön.

Yksinpelin kuluttamat pelimekaniikat saavat uutta verta moninpelissä. Nettikahinat tarjoavat uuden mielenkiintoisen Capital Conquest -tilan, jossa kaksi kahdeksan hengen joukkuetta kamppailee mm. Pariisin, Tokion ja Washington DC:n hallinnasta. Tämä tukee tietysti pelin vaihtelevaa kalustoa, mikä tuo eri rooleja kentälle. Kilpailullisen räiskinnän ohella tehtäviä pääsee pelaamaan yhteistyössä parin kaverin kanssa, kunhan ne on ensin avannut yksinpelissä. Kimppapeli mahdollistaa tehokkaamman työskentelyn parvena, sillä yksinpelin siipimiehet antavat pelaajan kantaa vastuun taistelun lopputuloksesta. Moninpeli onkin pätevä jatke pelille, mutta paljon riippuu vielä siitä, onnistuuko se haalimaan ympärilleen aktiivista peliyhteisöä syksyn ruuhkassa. Kyseessä ei ole kuitenkaan se kaikkein suurin moninpeliuutuus, ja pelkäänpä valinnanvaran peliseuran suhteen jäävän kilpailijoita kapeammaksi.

Mitä tästä kaikesta sitten jää käteen? Hyvä toimintaromppu - mutta odotin enemmän. Ace Combat: Assault Horizon on eittämättä menevä spin-off, joka kipinöi uutta räväkkää tyyliä saaden kämmenpohjat taatusti hikoamaan. Parin illan kokemusta alkaa kuitenkin loppua kohden painaa tehtävien suoraviivaisuus, joka vie peliä entistä voimakkaammin kohti Call of Dutyn kaltaista orkestroitua efektishow'ta. Kivalla grafiikalla ja isoilla räjähdyksillä kuorrutettuna tällaisen lentokonepornon katsoo mielikseen kerran, mutta ehkä Ace Combat 7 osaisi yhdistellä elementit tasapainoisemmin, syvyyttä unohtamatta.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Adrenaliinipitoinen hävittäjätoiminta, helikopteri- ja pommitustehtävät lisäävät vaihtelua, laajennettu moninpeli, tunnistettavat koneet ja tapahtumaympäristöt
-
Lähitaistelua ryöstöviljellään, tehtävät ennalta arvattavia eikä niissä ole sivutavoitteita, kliseinen ja löyhä juoni
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Ace Combat: Assault HorizonScore

Ace Combat: Assault Horizon

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Namco Bandain ilmataistelusarja hakee uutta suuntaa liittämällä entistä elokuvamaisempaa toimintaa tuttuun hävittäjäralliin.

2
Ace Combat: Assault Horizon

Ace Combat: Assault Horizon

ENNAKKO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Ilmataistelusarja tekee paluun kotikonsoleille neljän vuoden tauon jälkeen, ja tällä kertaa luvassa on myös pelillisiä uudistuksia.



Ladataan seuraavaa sisältöä