Suomi
Gamereactor
arviot
Scott Pilgrim vs. The World: The Game Complete Edition

Scott Pilgrim vs. The World: The Game Complete Edition

Scottin sakinhivutusseikkailun paluu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Bryan Lee O'Malleyn Scott Pilgrim -sarjakuvat ovat kulttistatuksensa turvin nostaneet kaksi erillistä Scott Pilgrim -teosta myös parrasvaloihin. Tasan kymmenisen vuotta sitten teattereihin rynnännyt Edgar Wrightin ohjaama Scott Pilgrim vs. the World toi Ramona-rakkautensa eksiä kellistävän Scottin tarinan suuremman yleisön tietoisuuteen. Nokkelan riehakas ja värikäs leffa on edelleenkin varsin hupaisa ja näyttävä tuttavuus, joka yhdisteli ainakin vuoden 2010 mittapuulla sarjakuvien ja videopelien tehoste- ja kerrontakeinoja elokuvamaailman kikkoihin varsin hersyvin ottein.

Wrightin ohjaama Scott-leffa poiki myös odottamattoman jälkeläisen, joka viettää niin ikään kymmenvuotistaiteilijajuhliaan. Ubisoftin kehittämä ja julkaisema Scott Pilgrim vs. the World: The Game keräsi taannoin suitsutusta ja kehuja muuntaessaan Scottin tarinan sivuttain rullaavaksi tappelupeliksi, joka teki kauppansa varsinkin jaetun ruudun yhteispelinä. Lisenssipulmien takia peliyllättäjä kuitenkin tempaistiin takavuosina pois digitaalisilta kauppapaikoilta, ja fanien ruinaamista vuosikausia kuunneltuaan Ubisoft päätti vihdoin raottaa arkistojaan. Lopputuloksena on tammikuun puolivälissä ilmestynyt Scott Pilgrim vs. the World: The Game Complete Edition, joka tuo pikseli-Scottin seikkailut nykylaitteille.

Audiovisuaalisesti Scott Pilgrim vs. the World: The Game on puhdasta mannaa Pilgrim-faneille ja sarjakuvamaisesta peligrafiikasta tykkääville pelaajille. Vanhoista Super Mario -peleistä innoittunut pelilautamainen maailmankartta on tyylikäs tuttavuus jo ensimulkaisulla, ja kenttiin päästessä meno vain komistuu. Talvisen Toronton kadut ja tasojen välissä kulkevat, huomattavasti surrealistisemmat tasot lentävine säästöpossuineen ovat todella kiinnostavaa katseltavaa oveline yksityiskohtineen. Kenttien pituus myös yllättää heti ensimmäisessä tasossa, kun luminen Toronto pistää visuaalisesti parastaan kuljettaen Scottia varjoisilta sivukujilta kohti keikkapaikkaa puistojen sun muiden kautta.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game Complete EditionScott Pilgrim vs. The World: The Game Complete Edition
Tämä on mainos:

Eloisasti animoidut hahmot ovat saaneet pintaansa O'Malleyn kädenjälkeä mukavan reilun annoksen, ja toisiaan pätkivien ja hutkivien ihmishahmojen vipellystä on kiva katsella. Lisäksi Wrightin leffan inspiroima soundtrack autotallirokkaamisineen ja synatilutteluineen sopii toiminnan taustalle suorastaan loistavasti. Kokonaisuus siis törmäyttää alkuperäisen sarjakuvan visuaalisen ilmeen ja leffan äänimaailman yhteen scottpilgrimäisen itsetietoisella otteella, ja Scott Pilgrim vs. the World: The Game tuntuu heti alusta alkaen kuuluvan luontevasti samaan joukkoon sarjiksen ja elokuvan kanssa.

Toisaalta taas on hassua, miten vähän kerrontaa pelimuotoinen Scott Pilgrim -annos lopulta sisältääkään. Ramonan ja Scottin suhde on häivytetty taustalle varsin näkymättömiin, ja jos pelaaja ei ole lukenut pelin synopsista saati tunne Scott Pilgrimin tarinaa, kokonaisuus voi tuntua pelkästään putkessa etenevältä tappeluteokselta, kun juonta ei oikeastaan ole tarjolla. Sitä vastoin tasoihin sijoitetut pienet vihjeet tarinan taustoista ja esimerkiksi Scottin ja Ramonan ekoista treffeistä lumisessa puistossa osuvat Scottinsa tuntevan pelaajan silmään varsin herkästi. Scott Pilgrim vs. the World: The Game on osannut ottaa sarjakuvasta tuttuja persoonallisia piirteitä pirtaansa, mutta ei oikein osaa nivoa alkuteoksen omalaatuisia piirteitä aina ihan luontevaksi kokonaisuudeksi.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game Complete EditionScott Pilgrim vs. The World: The Game Complete Edition

Scott Pilgrim vs. the World: The Game tuntuu nojaavan paljon tappelupelaamisen mielekkyyteen ja koukuttavuuteen, mikä ei ole välttämättä enää kymmentä vuotta myöhemmin kauhean järkevä ratkaisu. Aiemmin mainitsemani juonen pohjustuksen puute ulottuu valitettavasti myös pelillisiin ominaisuuksiin, sillä Scott Pilgrim vs. the World: The Game ei vaivaudu esittelemään esimerkiksi ohjainkomentojen tai tasojen kauppojen kaltaisia oleellisia pelielementtejä. Pelaaja joutuu itse selvittämään näppituntumaansa sopivien kombojen ja hyökkäysten sopivuuden, ja näin paljas ja suoraan sanottuna vähän innotonkin alku voi olla monelle ensi kertaa Scottin matkaan liittyvälle pelaajalle melkoinen peli-ilon surmaaja.

Tämä on mainos:

Nykypelaaja onkin melkoisen kovan paikan edessä aloittaessaan Scottina Toronton sivukujilta, kun ainoana vihjeenä on raahustaa räkäiselle klubille kohti ensimmäistä pomotaistelua: omaan makuuni Scott liikkuu todella verkkaisesti ja jäykästi. Huomattavasti vikkelämmin hiihtelevien vihujen kanssa saa todella olla varuillaan, kun suhteellisen ovelat kelmit kiertävät sumeilematta Scottin selustaan eivätkä pelkää hyödyntää tasojen irtaimistoakaan tappeluissa. Ramonan entisten seurustelukumppanien rökittäminen onkin onneksi astetta hauskempaa, kun eeppisten pomotaistojen vaiheet ja käänteet on kopioitu ovelin muutoksin suoraan sarjakuvasta todella näyttäviksi kohtaamisiksi.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game Complete EditionScott Pilgrim vs. The World: The Game Complete Edition

Edellä mainitut poikkeamiset rinnakkaisulottuvuuden surrealistisiin maisemiin tuovat hyvää rytmillistä vaihtelua tappeluvetoisiin tasoihin, ja kentät ovat kahdessa ulottuvuudessa kieppuessaan kieltämättä kiinnostavia tuttavuuksia. Touhu muuttuu vähemmän puuduttavaksi maksimissaan neljän pelaajan yhteistyönä, ja kimppakivaa pääsee peruskampanjan ohella harrastamaan urheilullisemmissa minipeleissä. Muuta varsinaisesti uutta Complete Edition -painos ei tuokaan tällä haavaa pöytään.

Scott Pilgrim vs. the World: The Game Complete Edition rullaa luontevasti sivulle ja eteenpäin, vaikka kokonaisuus voikin tuntua monen nykypelaajan makuun turhan yksiniitiseltä yksinpelinä. Scottin omalaatuisesta maailmasta kelpaakin nauttia ennakkoluulottomassa tappelupeliseurassa.

HQ
Scott Pilgrim vs. The World: The Game Complete Edition
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Audiovisuaalinen riemukkuus, lähdemateriaalien nokkela hyödyntäminen, hämmentävä hahmo- ja kenttäsuunnittelu
-
Ohjeistusten ja opastusosioiden puute voi olla kylmää kyytiä joillekin pelaajille, itseään toistava mätkintä, Scottin jäykkä ohjattavuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä