Suomi
Gamereactor
arviot
Fable III

Fable III

Microsoft tuo viime jouluna Xbox 360:lle julkaistun Fable III:n viimein myös PC-pelaajien ulottuville. PC:llä sarja hyppää suoraan ensimmäisestä osasta kolmanteen, mutta toisen osan pelaaminen ei ole välttämätöntä kolmannen tapahtumien kannalta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Fable III siirtää fantasiamaailma Albionin teollisen ajan alkuun. Tehtaat puksuttavat tavaraa liukuhihnalta, kauppa käy ja ylellinen barokkimuoti on varakkaammilla kovassa huudossa. Kuningaskunnassa ei ole kuitenkaan kaikki hyvin. Elinolot ovat monilla rappiolla ja tavan kansa kärsii, kun kuningas on niin rakastunut valtakuntaansa, että ennemmin tuhoaa sen kuin luovuttaa valtikkansa.

Tarina kuvaa vallankumousta, jossa pelaajalle asetellaan sankarin viitta. Päähahmo on prinssi tai prinsessa, kuninkaan veli tai sisko, joka joutuu heti alkajaisiksi kovan paikan eteen mielenosoituksesta seuraavassa jälkilöylyssä. Seuraavana yönä yhdessä läheisimpien apureidensa kanssa sankari pakenee linnasta aloittaakseen seikkailun, jonka aikana on kohdattava Albionin sorretut kansat ja voitettava näiden luottamus, lopullisen päämäärän ollessa hirmuhallitsijan syrjäyttäminen.

Liittolaisten hankkiminen vaatii näiden ongelmien ratkomista. Nälänhätää näkevän vuoristoleirin kurjuus on lopetettava. Vastarintaliikkeen jäsenet on pelastettava. Varkaiden leiriin on tunkeuduttava. Tehtävistä ja niihin liittyvistä kamppailuista ansaitaan poletteja, jotka puolestaan avaavat uusia kykyjä antavia arkkuja Road to Rule -nimisellä, hahmonkehitystä kuvaavalla polulla. Joskus kansalaisilta saatavat tehtävät ovat täysin pöhköjä, kuten esimerkiksi yksi, jossa pelaaja imeytyy kirjaan ja joutuu näyttelemään näennäisesti tragikoomisia kohtauksia. Joskus hätäinen äiti saattaa pyytää pelastamaan lapsensa, joka on eksynyt susien asuttamaan luolaan. Poletteja voi ansaita myös ystävystymällä ihmisten kanssa, mikä onnistuu sarjalle tyypillisen yksinkertaisen elekielen kautta.

Vaikka vallankumousta kehitellessä on mahdollista edetä päämääriin hieman eri polkuja, roolipeliksi Fable III on varsin suoraviivainen. Mukana ei ole interaktiivista dialogia tai syvällistä hahmonkehitystä. Parhaimmat kyvyt aukeavat muutaman arkun avaamalla, kunhan poletteja piisaa. Taistelutaidot koostuvat lähitaisteluaseiden, ampuma-aseiden ja magian hallinnasta, mutta kerran lunastettu tason kolme lähitaistelutaito heijastuu automaagisesti niin miekkoihin kuin nuijiinkin.

Tämä on mainos:

Taistelu pohjautuu käytännössä yhden napin naputteluun ja satunnaiseen suojaamiseen. Pelillä on kuitenkin tapana heittää eteen laumoittain vihollisia, joten aivan niin helpolla ei sentään päästä. Usein on tarpeellista ensin pehmittää laumaa hivenen etäämmältä taikojen ja pyssyjen avulla, ennen kuin hyökkää miekka ojossa kaikkien keskelle. Koska kykyjen kehitys on sidonnainen vain aselajiin eikä asetyyppiin, pelissä on helppo vaihdella tiettyjä arkkityyppejä, jotka natsaavat omaan pelityyliin ja kulloiseenkin tilanteeseen. Kivääriä ja miekkaa kantava soturi voi ensin pysäyttää viholliset vaikkapa sähköshokilla, mikä sopii peikkoja vastaan. Miekaniskuja blokkaavien ihmisvastustajien kanssa raskas nuija puolestaan antaa hyökkäyksille hivenen enemmän painoa, ja sitä voi täydentää nopealla pistoolilla ja vihollisia taaksepäin työntävällä loitsulla. Taistelu on kaiken kaikkiaan sujuvaa hiirellä ja näppäimistöllä, ja monimutkaisen taistelumekaniikan puutteesta huolimatta taisteluliikkeet ovat paikoin varsin näyttäviä.

PC-version etuna on uusi vaikeampi vaikeustaso, joka poistaa käytöstä automaattisesti palautuvan elinvoiman. Näin ollen taistelussa tulevia iskuja on paikattava tavallista ahkerammin lääkepulloilla ja ruoalla. Se ei kuitenkaan ole suuren suuri vaiva, koska pelissä on helppo ansaita rahaa muun muassa erilaisilla minipeleillä, jotka ulottuvat katusoitosta miekan takomiseen. Rahaa voi tienata myös ostamalla kaikki tienoon asunnot ja kaupat tai käymällä itse kauppaa myymällä löydettyjä aarteita. Lisäksi - lisätystä vaikeustasosta huolimatta - Fable III:lle on edelleen leimallista se, ettei siinä voi kuolla, vaan elinvoiman ehtyminen johtaa vain hetkelliseen pökertymiseen ja uuteen arpeen iholla. Tällä vältetään samojen kohtien hierominen, mutta toisaalta taisteluista selvitään vähän liiankin helposti eikä peli pakota repimään hahmon repertuaarista kaikkea irti.

Tapahtumissa hypätään uudelle uralle, kun liittolaisia on haalittu riittävästi ja kaikki on valmiina vallankumoukseen. Miekkojen kalinan päätteeksi vanha tyranni syrjäytetään ja uusi kuningas nousee tilalle. Hallitsijana leikkimistä latistaa kuitenkin suuresti tapahtumien lineaarinen luonne. Kaikki oleelliset päätökset kuitataan muutamalla ääripään valinnalla, joiden välillä pelaaja on vapaa jatkamaan seikkailujaan, miten mieli tekee. On esimerkiksi sääli, että valtion kassalle oleellinen verotus rajoittuu joko verotason säilyttämiseen, korottamiseen tai laskemiseen, ja valintojen vaikutukset näkyvät yhtenä könttäsummana kassassa. Minkäänlaista reaaliaikaista valtionasian hoitoa ei kuninkaalta vaadita. Toisaalta valinnoista tekee kiperiä se, että kuningaskunta on käytännössä vararikossa, mutta pelaaja on liittolaisia haaliessaan joutunut lupaamaan yhtä jos toista, eikä lupausten pitäminen ole halpaa hommaa. Rikotuista lupauksista kansa luonnollisesti kiittää kaduilla ja kujilla haukkumalla uuden kuninkaan pystyyn.

Xbox 360 -versioon verrattuna PC-version korkeampi resoluutio ei tee merkittävää pesäeroa, vaan kyseessä on selvästi konsolipelin käännös. Se näkyy muun muassa hivenen kulahtaneissa pintakuvioissa ja ikoneissa, joskaan ei ulkoasu missään nimessä rumakaan ole. Fable III tekee vaikutuksen ennen kaikkea persoonallisella tyylillään ja tunnelmallaan. Maailma on kuvasuunnittelultaan satumainen, kauttaaltaan varsin värikäs ja lämminhenkinen paikka, jossa viihtyy myös mainion musiikin ansiosta. Vaikka matkan varrella eteen tulee myös ihmissusien kaltaisia hirviöitä, ei peli missään vaiheessa tunnu samalla tavalla julmalta tai ahdistavalta kuin esimerkiksi The Witcher 2. Moniin PC-roolipeleihin verrattuna Fable III onkin leikkisä. Tämä näkyy myös siinä, kuinka ihmisten reaktiot aina liioiteltuja ja välistä paistaa läpi miellyttävä brittihuumorinlonkka.

Tämä on mainos:

Vallankumousaatteineen ja kaupankäynteineen Fable III raapaisee monia kutkuttavia ideoita, mutta lopulta toteutus jää suurelta osin pinnalliseksi. Se yrittää niin kovasti päästä eroon roolipelien perinteistä ja numeroiden täyttämistä valikoista, että kunnianhimo alkaa kääntyä sitä vastaan. Toistakymmentä tuntia vievältä eepokselta kaipaisi enemmän syvyyttä ja tehokkaampaa käyttöliittymää. Peli sopii parhaiten seikkailijoille, jotka nauttivat Albionin hengestä ja Sims-tyylisestä tekoälyhahmojen kanssa leikkimisestä. Jos taas esimerkiksi virtuaaliperheen perustaminen ei nappaa ja kaipaa roolipeliltään ennen kaikkea tiukkaa taistelua ja syvällistä hahmonkehitystä, parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Hienon satumaailman ansiosta lopputulos on pidettävä ja charmikas, mutta pilvilinnoja maalailleelta tekijäryhmältä odottaisi jotain uraauurtavampaa.

Fable IIIFable IIIFable IIIFable III
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Satumainen tunnelma, vivahteikas valaistus, brittihuumori, hieno musiikki
-
Ei tarjoa mitään järin syvällistä tai haastavaa, käännöksen jäljet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • Dincir
    Peli jakaa ihmisiä kahteen suuntaan: uudet ja vanhat. Ne jotka aikoinaan pelasivat Fable I:stä ja Fable II:sta toivoivat varmasti enemmän... 5/10
  • Kuisma
    Ja taas aloitan arvosteluni kertomalla pelin kaikki salamyhkäisetkin salaisuudet... No ehkäpä en sittenkään, sillä yritän pitää tämän... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Fable IIIScore

Fable III

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Viime vuoden Xbox 360 -toimintaroolipeli saapuu pitkän odotuksen päätteeksi PC:lle. Kuningaskunta kaipaa jälleen uutta johtajaa.

3
Fable IIIScore

Fable III

ARVIO. Kirjoittaja Hannu-Pekka Peura

Lionheadin toimintaroolipelisarjan tuoreimmassa osassa pelaajat pääsevät ensi kertaa kuninkaan rooliin. Ensin on kuitenkin järjestettävä vallankumous.



Ladataan seuraavaa sisältöä