Suomi
Gamereactor
arviot
Manifold Garden

Manifold Garden

Painovoiman sateenkaarella

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Viime vuonna tietokoneille ja iOS-laitteille ilmestynyt Manifold Garden saapui elokuussa tarjoamaan kourallisen melkoisen happopäisiä aivopähkinöitä myös konsolipelaajille - ja kyllähän tällaisesta aivot nyrjäyttävästä ja värikkäästä pulmapelaamisesta sopii mennäkin pähkinöiksi. Arvio sisältää pari välttämätöntä paljastusta Manifold Gardenin pelimekaniikkoihin ja pulmiin liittyen.

Manifold Garden on kerta kaikkiaan upea ilmestys niin televisiossa kuin Switchin omalla ruudullakin, johon luontevasti siirtyvä grafiikka ei ole yhtään menettänyt vaikuttavuuttaan saati yksityiskohtaisuuttaan. Sarjakuvamaisen vahvaa mutta matemaattisen tarkkaa viivankäyttöä hyödyntävä ja piristävän kirkkaalla väripaletilla roiskiva Manifold Garden loksauttaa leuat lattialle heti pelin alussa. Kokonaisuus ei tunnu ollenkaan steriilin tylsältä vaan ihailtavan monipuoliselta ja rosoiseltakin. Manifold Gardenin kentät ovat vaaleassa tyhjyydessä kelluvia kokonaisuuksia, joiden pinnalle mahtuu muun muassa niin omituisia raunioita kuin omenapuumaisia rakennelmia, joista kelpaa napsia värikkäitä palikoita pelin kinkkisiä ja ovelia pulmia varten. Varsin kätevällä valokuvatyökalulla voi puolestaan räpsiä omaksi ilokseen filttereillä tyyliteltyjä otoksia Manifold Gardenin henkeäsalpaavista maisemista.

Manifold GardenManifold GardenManifold Garden
Tämä on mainos:

Manifold Gardenissa homman nimi on asetella noita omenapuusta kerättäviä palikoita ja nurkissa lojuvia erikoiskuutioita samaa värimaailmaa edustavien kytkinten päälle, jotka avaavat seuraavalle alueelle johtavia portteja. Homma ei kuitenkaan etene aivan näin yksioikoisesti, vaan välissä on Manifold Gardenin omaperäisin koukku. RZ-olkanäppäintä näpäyttämällä esimerkiksi viereisen seinän suuntaan pelin painovoima heittää häränpyllyä niin, että kyseinen seinämä muuttuu uudeksi lattiaksi. Kierreportaiden niin ikään porrastettua alaosaa voi käyttää jalansijana, ja myös edellä mainittujen omenapuiden runkoja pitkin voi edetä varovaisesti paikkoihin, joihin ei olisi ollut jalat väärällä lattiapinnalla mitään asiaa.

Järkevän hienovaraisesti suunnitellun värimaailman ansiosta äkkiseltään vaihtuvat kuvakulmat ja nopeat putoamiset eivät kuitenkaan tee värikkäästä pelistä pahoinvointia aiheuttavaa seurattavaa. Lattiaksi muuttuva seinämä vaihtaa hienovaraisesti väritystään astetta tummemmaksi, ja liikuteltavissa olevat kuutiot puhkeavat nekin ominaisväritykseensä, kun pelaaja liikkuu samalla painovoimatasolla niiden kanssa. Kuhunkin kuutioon on piirretty nuoli osoittamaan suuntaa, jonka lattiatoiminnon aktivoimalla kyseistä objektia voi siirrellä. Toiminnan esteettinen selkeys ilahduttaa, sillä kieppuva painovoima pistää pelaajaparan pään sekaisin varsin helposti, mutta touhuun tottunut pelaaja juoksee pitkin vaikuttavien ja valtavien rakennusten sisäseiniä sovitellen seinämille palikoita laskutasoiksi kuutioille, jotka pitäisi saada keploteltua korkealla odottavalle kytkimelle.

Jos loppukesästä konsoleille ilmestynyt surrealistinen Superliminal tuntui pistävän pään pyörälle, Manifold Garden panee paremmaksi viimeistään kohdissa, joissa loikkaamistaidottoman pelihahmon olisi päästävä tyhjyyden toisella puolella olevalle tasolle. Tuossa kohdassa pelaajan on kävelytettävä hahmonsa reunan yli putoamaan tyhjyyteen, josta äskeiset tasot tulevat kuitenkin piakkoin vastaan maagisesti. Pelaaja voi pudotessaan ohjata hahmoaan joko eteen- tai taaksepäin, ja pari kertaa halutun tason ohitettuaan hän voi laskeutua haluamaansa kohtaan.

Manifold GardenManifold GardenManifold GardenManifold Garden
Tämä on mainos:

Edellä lueteltujen mekaniikkojen hoksaamisen jälkeen Manifold Garden saa pelaajan todella koukkuunsa tarjoamalla ennennäkemättömän eeppistä ja kaunista pulmapelaamista - harvassa pelissä pääsee kuitenkaan hyppimään seinillä tai säntäämään tarkoituksella ikuiseen pudotukseen. Manifold Garden on tietoinen erikoisominaisuuksistaan eikä turhaan säästele herkkujaan, sillä parin tunnin mittainen kokonaisuus siirtyy asiaan varsin ripeästi; pelaaja hortoilee alun putkimaisista ja rajatummista ympäristöistä miljöisiin, joissa pulmat muuttavat koko pelimaailmaa, ja näissä hetkissä ratkaisuja seuraavat näyttävät lopputulemat ovat todella tyydyttävä palkinto arvoituksen selättäneelle pelaajalle. Kokonaisuutta ei ole pilattu turhalla tarinoinnilla saati liiallisella selittelyllä, mutta varsinkin isompien pulmakokonaisuuksien kohdalla olisin kyllä kaivannut pientä kirjanpitoa siitä, mitä aivopähkinän osia olen jo ratkonut ja mitkä odottavat perehtymistään. Mittakaava on hurjimmillaan sen verran suureellinen, että kaikki pulman osaset tai rakennelmat eivät ole aina pelaajan näköpiirissä, mikä puolestaan vaikeuttaa ajoittain pulmakokonaisuuden hahmottamista.

Pulmien ratkominen rakentuu yrittämisen ja erehtymisen varaan, mutta pelin rauhallinen ja kiireetön tunnelma auttavat pelaajaa kivasti keskittymään käsillä olevan aivopähkinän murtamiseen. Musiikkia käytetään säästeliäästi lähinnä kohdissa, joissa siirrytään suurieleisesti isomman pulman jälkeen seuraavalle alueelle, mutta muuten hiljaisuus on päivän sana. Siksi lattialle laskettavista kuutioista lähtevät kolahdukset ja putoavan pelihahmon korvissa ujeltava puhuri tuntuvatkin niin tenhoavilta äänitehosteilta yksinkertaisuudestaan huolimatta.

Manifold Garden on audiovisuaalinen ja sisällöllinen täysosuma. Kiireettömästi etenevää mutta näyttävää pulmanratkontaa kaipaavan pelaajan harmaalle massalle on tyrkyllä melkoisen hypnoottinen aivojumppatuokio, jonka omalaatuisuus ja personallisuus ihastuttavat koko parituntisen pelielämyksen verran.

Manifold GardenManifold GardenManifold GardenManifold Garden
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Upeat ja tarkat grafiikat, sopivan pelkistetty mutta toimiva äänimaailma, sopivasti kiristyvä haastekerroin pulmissa, koukuttavat ja kiinnostavat pelimekaniikat seikkailemisessa ja pulmanratkonnassa, kätevä valokuvatila
-
Ohjeistusten puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä