Suomi
Gamereactor
arviot
Maneater

Maneater

Lammikon kovin kala

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemmat arviot pääsee lukemaan täällä ja täällä.

Maneaterin lähtökohta on herkullinen. Eväkkäitä ei ole peleissä juuri päässyt ohjastamaan, joten jatkuvasti kasvavan hain evissä seikkailu kuulostaa hyvältä. Valitettavasti syvyyttä on lammikon verran, eikä ideaa saada kantamaan koko pelin lyhykäisen keston vertaa.

Ehkä hieman yllättäen Maneater alkaa varsin tarinapainotteisella osuudella, jossa tutoriaalissa käytettävä äitihai kohtaa julman kohtalon Pierre "Scaly Pete" LeBlancin haimetsästysaluksen kannella. LeBlancilla on itsellänsäkin eväkäs kynittävänä merten susien kanssa, ja tätä suhdetta avataan pikkuhiljaa eri alueilta toisille siirryttäessä. Alun mutaiset lammet muuttuvat vähitellen suuremmiksi ja syvemmiksi vesiksi päätyen aina meren rannikolle ja syvänteisiin asti. Maisemien puolesta vaihtelua onkin mukavasti, sillä rämeiden erot golfkenttien ympäröimiin kanaviin ja lopun rannikkoon ovat merkittäviä myös pelillisesti. Maneater ei ole myöskään pöllömmän näköinen peli katsella, vaikka leukoja loksauttavia vesifysiikoita tai valoefektejä ei olekaan tarjolla.

Pikkuruisen muksuhain ohjastamisessa menee hetki totutellessa, koska liikkuminen tapahtuu kaikilla kolmella akselilla toiminnan tapahtuessa usein kirjaimellisesti joka puolella. Vastustajaan lukittavan kameran ja näiden nopeiden pyrähdysten takia peli tuntuu alussa vaikeammalta kuin lopulta onkaan. Ongelma on erityisen selkeästi esillä alun rämeikössä ja muissa ahtaissa paikoissa kuten viemäristöputkissa, joissa kameralla on suuria vaikeuksia pitää toiminta hallussa. Itse pelaaminen on lopulta yksinkertaista, ja nopeasti turruttavaa. Muutama tarjolla oleva tehtävätyyppikin toistaa itseään ensimmäisen tunnin jälkeen ankarasti, eikä erilaisten keräiltävien asioiden kanssa jaksa erityisesti puurtaa.

Tämä on mainos:
ManeaterManeaterManeaterManeater

Vedet ovat täynnä kaloja, kilpikonnia ja muita eväkkäitä, joita mutustamalla hai kerää DNA-pisteitä ja muuta "valuuttaa" itsensä päivittämiseen. Uusia kykyjä taas avataan muutamalla tavalla joko alueen ykkösmörköjä päihittämällä tai ihmisiä terrorisoimalla, jonka jälkeen haimetsästäjät ilmestyvät paikalle aseineen. Jos metsästäjiä pistelee poskeen tarpeeksi pitkään, näiden pomo saapuu hain popsittavaksi. Pääjehun kuollessa päivitysvalikoimaan ilmestyy esimerkiksi sähkökykyjä tai kestoa parantavia lisäyksiä. Maneater ei ole millään muotoa realistinen peli, vaan selkeästi ankkuroinut itsensä arcade-pelien puolelle. Päätös on sinällään ymmärrettävä, mutta vie kaikki nyanssit toiminnasta. Pelaajan ei juuri koskaan tarvitse hiipiä tai väijyttää mitään - kunhan leuat käyvät, pelissä pääsee etenemään. Erilaisilla pinta-aluksilla ei myöskään ole minkäänlaista fysiikkamallinnusta, jolla veneitä voisi päästä vaikka keinuttamaan nurin sopivasti tyrkkäämällä.

Maneater on erittäin kevyt, suoraviivainen avoimen maailman haipeli, jota joutessaan pelailee silloin tällöin ihan mielikseenkin muutaman vartin erissä. Pitkäkestoista huvia siitä ei irtoa, ja syvyyttä merialueista huolimatta on lasten leikkialtaan verran. Onkin harmi huomata, että ensimmäisen sinänsä viihdyttävän tunnin aikana pelillinen puoli ei koskaan pääse kehittymään härkähain itsensä tavoin suuremmaksi ja paremmaksi.

ManeaterManeaterManeaterManeater
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Haipeli, alku on viihdyttävä, vaihtelevat maisemat
-
Kömpelö kamera, tehtävät toistavat itseään, vähän pelillistä vaihtelua
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
ManeaterScore

Maneater

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Tappajahain vaivalloinen matka ravintoketjun huipulle

0
Lauantain GR Livessä haukkailee Maneater

Lauantain GR Livessä haukkailee Maneater

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Hain rooliin pelaajat asettava Maneater julkaistiin toukokuussa 2020, ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Hiljan teos saatiin myös Nintendo Switchille, ja sitä...



Ladataan seuraavaa sisältöä