Suomi
Gamereactor
arviot
Dead Space Extraction

Dead Space Extraction

Vajaa vuosi sitten ilmestynyt Dead Space vavisutteli pelaajien pöksyjä kertomalla brutaalin ja pelontäytteisen tarinan avaruusasema Ishimuran verisestä kohtalosta. Wiin tuore valopistooliammuskelu Dead Space Extraction kertoo mistä kaikki oikeastaan alkoikaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensimmäisen Dead Spacen suurin ansio oli sen käsin kosketeltava tunnelma. Klaustrofobinen ja ahdistava seikkailu sopi mainiosti pelin kolmannesta persoonasta kuvattuun toimintaan. Siksipä ei ollutkaan ihme, että pelaava kansa kuohahti kuultuaan pelin Wii-version, Dead Space Extractionin olevan ilmeisen yksinkertainen karnevaaliammuskelu. Kuinka ollakaan, johtopäätökset olivat hätiköityjä, sillä Visceral Games osaa selvästi hommansa.

EA:n mukaan Extraction on "ohjattu ensimmäisen persoonan kokemus". Minä sanon, että Extraction on virtuaalinen kummitusjuna, jossa sormella osoittelun ja ihmettelyn sijasta osoitellaan Wiimotella vihollisia ja viipaloidaan ne. Aina välillä junan etenemissuunta on valittavissa kahdesta vaihtoehdosta, muuten raiteet ovat armottomat. Aivan silmitöntä ammuskelua alusta loppuun peli ei kuitenkaan ole. Kokemusta on koetettu saada elokuvamaisemmaksi rytmittämällä peli tasaisesti tarina- ja toimintakohtausten kesken. Juoniosuudet on toteutettu pelin omalla moottorilla, joten dialogia kuunnellessaan voi nappailla huoneessa lojuvia esineitä ja ladata aseet. Ratkaisu tekee pelaajasta kiinteän osan tarinaa, sillä valppauden pitää olla jatkuvasti yllä. Koskaan ei tiedä, katkeaako dialogi lonkerohirviön yllätyshyökkäykseen.

Rytmitys ei mene hukkaan myöskään käsikirjoituksen osalta. Tarina on erinomaisen hyvin kirjoitettu ja siinä esiintyvät henkilöt uskottavia. Pelin puolenvälin tienoilla aloin arvailla juonenkäänteitä perinteisten kauhukliseiden perusteella, mutta kerta toisensa jälkeen peli onnistui yllättämään. Ainoastaan suoraan ensimmäisen pelin alkuun jäävä loppuratkaisu tuntui turhan hutaistulta. Groteski tarina ei myöskään jätä pelaajaa pelkkään sivustaseuraajan rooliin. Muutamaan otteeseen tarina vaatii pelaajalta todella vatsaa vääntäviä temppuja, erityisesti likellä loppua, jossa eräässä kohtauksessa Wiin liiketunnistusta hyödynnetään harvinaisen kipeällä tavalla.

Audiovisuaalisesti Dead Space Extraction on namia. USG Ishimura näyttää upealta, hirviöt on mallinnettu sekä animoitu komeasti, ja ase-efektit kuten liekinheittimen värikäs ja elävä tulivirta ovat hienoja. Wiin teknisten rajoitteiden vuoksi ulkoasu ei pääse aivan samalle tasolle ensimmäisen Dead Spacen kanssa, mutta visuaalisen suunnitelun puolesta peli ei häpeä edeltäjälleen tippaakaan. Äänityöskentely on niin ikään erittäin ammattimaista. Efektit ovat toimivia ja kauhugenrelle ominaisesti peli leikittelee hienosti hiljaisuuden ja täyden rähinän välillä. Myös ääninäyttelijät hoitavat hommansa erinomaisesti ja hyvä niin, sillä dialogia pelissä piisaa. Yhdessä tarinan kanssa onnistunut kuva- ja äänimaailma antaa pelille erittäin intensiivisen tunnelman, joka on tämän lajityypin peleissä todella harvinaista.

Tämä on mainos:

Dead Spacen vihollisen dekapitaatioon perustunut taistelusysteemi on Dead Space Extractionissa mukana sellaisenaan. Vihollisilta on pakko riistää pään lisäksi useampi raaja, jotta ne pysähtyisivät. Pelkkien käsiensä varassa kohti raahautuva päätön hirviö on yhtä aikaa irvokas että pelottava näky, varsinkin jos on paraikaa vaihtamassa lipasta. Asevalikoima on tuttua ja tyydyttävää tavaraa ensimmäisestä pelistä. Tussareissa on riittävästi potkua ja jokainen osuma sekä tuntuu että näkyy. Kentistä kerättävien bonusten joukossa on myös päivityksiä aseisiin, joilla teho ja lippaan koko kasvaa jonkin verran. Kamera on vain joissain kohdissa vähän turhankin hervoton ja nopea, mikä tekee keräilystä turhan työlästä ja tuuriin perustuvaa.

Taistelun lisäksi pelin aikana ratkotaan yksinkertaisia ongelmia, joissa hitsataan viivaa pisteestä pisteeseen. Ongelmat ovat kuitenkin varsin sutjakoita ja näppäriä sekä sopivat pelin yleiseen kulkuun mainiosti. Kaverin kanssa yhteistyössä pelatessa toinen pelaaja hitsaa ja toveri pitää hirviöitä loitolla, ja sitten vaihdetaan vuoroja. Peli on täynnä vastaavanlaisia liki huomaamattomia, mutta hauskoja pikku yksityiskohtia, jotka tuovat oman pikantin lisänsä pelikokemukseen. Esimerkiksi vihollisen ammukset voi kaapata ilmasta kiinni ja nakata takaisin lähettäjälleen. Toinen pelaaja voi puolestaan liittyä ja lähteä pelistä milloin huvittaa. Kaksinpelinä Dead Space Extraction on muutenkin erinomaista viihdettä.

Dead Space Extraction on kummitusjunien parhaasta päästä. Ajelu on jännittävä ja hauska sekä lisäksi riittävän pitkä ja haastava. Kuutisen tuntia tarinaa on juuri sopiva määrä houkuttelemaan pelaaja uudelle kierrokselle. Kymmenen tehtävää kuulostaa vähältä, mutta jokainen tehtävistä on pitkä ja vaihteleva. Paikoitellen missiot ovat vähän liiankin pitkiä, sillä yli tunti yhtä tehtävää on liikaa ilman mahdollisuutta tallentaa.

Pakko se on myöntää, Visceral Games yllättää Dead Space Extractionilla totaalisesti. Jos kauhu- ja toimintapelit ovat yhtään lähellä sydäntä, ei Extractionia kannata missään nimessä missata. Heitä ennakkoluulot romukoppaan, hyppää kyytiin ja nauti matkasta!

Tämä on mainos:
Dead Space ExtractionDead Space ExtractionDead Space ExtractionDead Space Extraction
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvin kirjoitettu, piinaava tunnelma, hyvin toteutettu kaksinpeli, riittävästi haastetta ja pelattavaa, grafiikka ja äänet
-
Paikoitellen liian nopeasti liikkuva kamera, tallennus vain kenttien välissä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • FallenStar14
    Dead Space: Extraction (PS3) - Pimeyden ytimeen raiteilla Alkuperäinen Dead Space iski allekirjoittaneeseen salaman voimalla. Brutaali... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Dead Space ExtractionScore

Dead Space Extraction

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Dead Space Extraction on jännittävä mutta silti hauska, sopivan pitkä ja riittävän haastava kummitusjuna.



Ladataan seuraavaa sisältöä