Suomi
Gamereactor
arviot
Xcom: Chimera Squad

Xcom: Chimera Squad

Firaxis palaa yllättäen Xcomin "astialle". Ja he osaavat hommansa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

XCOM: Chimera Squad maksaa vain 20 euroa, ja ensimmäisellä viikolla julkaisunsa jälkeen peli irtoaa 50% alennuksella. Lisäksi ensimmäistä kertaa XCOMin historiassa mukana on ryhmälle ainutlaatuisia henkilöhahmoja niin ihmisien kuin avaruusolioidenkin osalta. Uudet ominaisuudet ja pelin poliisiteema takaavat sen, että luvassa on riittävästi XCOM-pelattavaa.

Moderneja XCOM-pelejä pidetään mittatikkuna vuoropohjaisten taktiikkapelien lajityypissä, mutta niissäkin on omat ongelmansa. Pelattavuus on hieman liian yksitoikkoista, ja tarina edistyy liian hitaasti. Onneksi Firaxis on tunnistanut nämä puutteet, ja Chimera Squad myös korjaa niitä.

Pelaaja asetetaan Chimera Squadin johtoon, joka on XCOMin erikoisjoukko. Tarkoituksena on auttaa paikallista poliisia City 31:ssä, joka on tullut tunnetuksi sekä ihmis- että avaruusolioasukeistaan. XCOM 2 -pelissä nähty sota päättyi viisi vuotta sitten XCOMin voittoon. City 31:ssä tutkitaan salamurhaa, ja samalla on tehtävä erilaisten rikollisryhmittymien aikomuksia tyhjiksi. Uutta ovat uudet paikat ja kohteet, jotka puolestaan takaavat vaihtelua niin ympäristön, vihollisten kuin tunnelmankin osalta. Jotkut tehtävät tuntuvat tarpeettomilta, mutta yhteen kaupunkiin painottuminen on ollut hyvä päätös.

Tämä on mainos:

Aiempien pelien malliin on mietittävä, mitä tehtäviä ottaa hoitaakseen. City 31:n Anarchy Level ei sekään saa nousta maksimiin, koska silloin peli päättyy. Tarinan edistyessä rangaistaan alati kovemmin tehtävän hoitamatta jättämisestä tai kaupungin jonkun osan ongelman ratkaisematta jättämisestä. Vaikeustason nousu on hyvä idea, mutta sen seurauksena jotkut tehtävät tuntuvat aivan liian helpoilta, kun taas äkkiä seinä saattaa nousta pystyyn. Ainakin näin tapahtui pelaamallani Normal-tasolla.

Xcom: Chimera SquadXcom: Chimera Squad

Suurimmat muutokset on tehty henkilöhahmoihin ja taistelumekaniikkaan. Chimera Squad koostuu 11 henkilöhahmosta, jotka avautuvat käyttöön vähitellen. Kaikilla on omat taustatarinansa, jännittävät kykynsä ja mielenkiintoiset persoonansa. Mukana on ihmisiä, hybridejä, muton, sectoid ja jopa viper.

Uudet hahmot istuvat hyvin pelimekaniikkaan, kun enimmillään neljä lähtee suorittamaan tehtävää. Joukko tunkeutuu vihollisen alueelle niin sanotun breachin kautta, joita isommissa tehtävissä voi olla kolmekin. Sen jälkeen vastaan tulee se eniten muutoksia kokenut pelimekaniikka, joka koskee vuoropohjaisuutta. Chimera Squadissa jokainen joukon jäsen liikkuu saman erän aikana. Homma ei siis mene niin, että jokainen liikkuu erikseen omalla vuorollaan, jonka jälkeen vastustaja tekee samoin. Uudistus keventää pelattavuutta mahtavasti, ja tekee ajoituksesta tärkeän pelimekaniikan. Ajan huomioiminen tekee pelaamisesta selvästi jännittävämpää aiempiin peleihin verrattuna.

Tämä on mainos:
Xcom: Chimera SquadXcom: Chimera Squad

Pelattavuuden osalta Chimera Squadissa harmittaa se, että vastustajan yksityiskohdat puuttuvat heidän tekemäänsä vahinkoa lukuun ottamatta. Moiset tiedot olisivat hyödyllisiä niin tarinan kuin oman pelaamisen suunnittelunkin kannalta. Toivottavasti ominaisuus lisätään mukaan myöhemmin päivityksen muodossa.

Chimera Squadin uudistukset ovat hieno asia, mutta enemmän arvostan sitä, mitä peli ei tee. Kyseessä on selvästi aiempia osia virtaviivaisempi peli, ja taistojen ulkopuolella on aiempaa vähemmän pohdittavaa. Olennaiseen keskittyminen on nyt helpompaa, ja pelaaminen siten hauskempaa. Olkoonkin, että Chimera Squad on yksinkertaisempi kuin XCOM 2.

Xcom: Chimera SquadXcom: Chimera SquadXcom: Chimera Squad

Teknisesti Chimera Squad on lähes samanlainen kuin XCOM 2, sillä konepellin alla hyrrää sama teknologia. Ulkoisesti peli näyttää hyvältä, ja yksityiskohtia on miellyttävän runsaasti. Lataustauot ovat lyhyitä, ja ruudunpäivitys pysyttelee yleensä vakaana. Kiitoksen ansaitsee myös ääninäyttely ja musiikki. Samalla on todettava, että XCOM 2:ssa vaivanneet ongelmat ovat edelleen läsnä. Kamerakulmat ovat joskus kummallisia, tavaraa saattaa leijua ilmassa ja pahikset voivat hetkeksi jäätyä aloilleen omalla vuorollaan. Ikävintä on se, että testaamisen aikana peli kaatui muutaman kerran. Onneksi peli tallentaa automaattisesti erittäin usein, joten ongelmien seurauksena en menettänyt tekemääni edistymistä.

XCOM-pelinä Chimera Squad parantaa melkein kaikilla mittareilla tarkasteltuna. Painopiste on aiempaa selvempi, ja sen ansiosta rytmitys on onnistuneempi. Lisäksi pelattavuus on parantunut merkittävästi. Se varsinainen tarina ei ole pelin keskiössä, joten sellaista ei kannata odottaa. Juoni kerrotaan hyvin samalla tavalla kuin aiemmissa XCOM-peleissä, ja ideana on tehdä selvää pahiksista. Pelatessani en kovinkaan usein kiinnittänyt huomiota siihen, mitä tarinassa tapahtuu.

XCOM: Chimera Squad tarjoaa pelattavaa noin 20-30 tunnin ajaksi, eikä peliä ole hinnalla pilattu. Useammankin kierroksen pääsee halutessaan pelaamaan erilaisten modien ja haasteiden ansiosta.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Jännittävät henkilöhahmot, hauskan taktinen pelikokemus, suoraviivaistettu pelaaminen, viileä tyyli, parempi tarinankerronta kuin ennen, loistava hinta-laatusuhde
-
Tarina ei vieläkään ole kovin vetoava, tekniset ongelmat, liian vähän tietoa vastustajista, vaikeustason heittelyt
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Xcom: Chimera Squad julkaistaan pian

Xcom: Chimera Squad julkaistaan pian

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Xcom: Chimera Squad julkaistaan PC:lle 24. huhtikuuta. Peli sijoittuu viisi vuotta Xcom 2:n tapahtumien jälkeiseen aikaan. City 31 on hiljalleen kasvamassa sellaiseksi,...



Ladataan seuraavaa sisältöä