Suomi
Gamereactor
arviot
Dreams

Dreams

Unelmista totta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Media Moleculen Dreams tarjoaa valtavan digitaalisen leikkikentän, jossa melkein mikä tahansa on mahdollista

Omien pelien tekemisestä kiinnostuneille on ollut tarjolla ties minkälaisia ohjelmistoja ja ympäristöjä kautta vuosikymmenten. Dreams on yksi tällainen ympäristö lisää, ja erityisesti sisällön kehittämisen kannalta kenties yksi monipuolisimmista ja parhaimmista tähän asti nähdyistä. Lähtökohtaisesti Dreams tarjoaa paljon, jopa niin paljon että paketin on vaikea uskoa pysyvän kasassa. Omia unelmiaan voi toteuttaa tekemällä tasohyppelyitä, kilpa-ajeluja, sivuttain rullaavia ammuskeluja tai sitten esimerkiksi point'n click -seikkailuja. Uskomatonta mutta totta, Dreams todellakin pystyy tähän kaikkeen.

Konsepti on sukua Super Mario Makerin ja Trackmanian kaltaisille peliä ja editoria sekoittaville teoksille. Tarjolla on välittömästi uutta pelattavaa, mutta omia rakennelmiaan pääsee myös toteuttamaan halutessaan välittömästi. Dreamsin virallinen yksinpeli kulkee nimellä Art's Dream, jossa itseään etsivä jazzrumpali seikkailee noir-henkisessä ympäristössä, samalla lukuisia erilaisia Dreamsin mahdollisuuksia demonstroiden.

Osio on toteutettu kokonaan Dreamsin sisällä, mikä jo itsessään on huikea saavutus, sillä Art's Dream on pelinä mainio. Vaikka seikkailulla on kestoa vain kolmisen tuntia, sitä on todella vaikea uskoa vain editorilla rakennetuksi. Seikkailu on monipuolinen, kaunis ja useilta osin jopa modernia hyllypeliä vastaava. Välianimaatiot ja erilaiset pelilliset elementit sekoittuvat Artin unen aikana kauniisti yhteen. Samalla peli esittelee Dreamsin näytöksiin jaetun rakenteen mainiosti, vaikka peli itsessään ei tutoriaalina toimikaan. Kaikessa hyvyydessään Art's Dream on myös hieman masentava, sillä todellisuudessa Dreamsin parissa saa olla melkoinen määrä tunteja alla, ennen kuin vastaavaan laatuun kykenee ohjaimen varressa itse.

Tämä on mainos:
DreamsDreamsDreamsDreams

Editoriosio on onneksi kaikessa monipuolisuudessaan hyvinkin selkeä. Kaikki tarpeelliset toiminnot löytyvät nopeasti ja kaikkeen on olemassa myös pikavalinnat valikkoseikkailun sijaan. Omaan teokseensa voi hyödyntää pelin ja yhteisön tarjoamia valmiita palikoita, mutta myös omien polygonivänkyröiden väsääminen on mahdollista. Palikoiden pudottelu kentälle on kuin nukkekotia rakentaisi siitäkin huolimatta, että vaihtoehtoja palikoiden asennon ja suunnan muutteluun piisaa reilusti. Editorissa liikkuminen on sekin yllättävän pelimäistä. Käytännössä kamera on yhtä kuin pelihahmo, joka uiskentelee ympäri kolmiulotteista käyttöliittymää ja asettelee ruudulle kaikenlaisia vänkyröitä mennessään. Käyttöliittymän huonona puolena peli käytännössä vaatii Move-ohjainparin. Vaikka pelkällä Dualshockillakin pärjää, sen liiketunnistus kursorin käytössä ei ole järin intuitiivista ja etenkin kamerakontrolleihin menee hermot nopeasti.

Jos Move-pari kuitenkin kotoa löytyy, Dreamsissa huitominen on todellakin kuin unelmien luomista. Dreamsin tapa suhtautua kolmiulotteiseen käyttöliittymäänsä on suorastaan futuristinen. Jotain pelattavaa tai katsottavaa saa luotua ruudulle hetkessä, vaikka pakko myöntää, että hiiren ja näppäimistön kombo olisi luultavasti teknisesti parempi yhdistelmä. Silti se fiilis, kun liikuttelee kädellä maailmansa rakennuspalikoita kolmiulotteisesti kohdalleen, on huikea ja saa aikaan monenlaista ihmetyksen tunnetta.

DreamsDreamsDreamsDreams
Tämä on mainos:

Kunhan perusasiat on opittu, päästään Dreamsin "koodin", eli näytösten pariin. Jokainen kenttä ja välianimaatio asetetaan pelin aikajanalle omaksi näytöksekseen, johon tiettyjen kriteerien täytyttyä siirrytään. Tällä tavoin vaikkapa musiikkivideoihin voidaan luoda erillisiä kohtauksia ja visuaalisia ympäristöjä. Dreams toimiikin hyvin kaikenlaisen visuaalisen materiaalin tuottamiseen, jos pelin luominen ei heti kättelyssä nappaisikaan.

Kun jotain on saanut viimein aikaiseksi, teoksensa voi lähettää verkkoon, tai Dreamiverseen muiden pelaajien ihmeteltäväksi. Halutessaan toisten tekemiä tuotoksia voi myös remixailla itse, jonka jälkeen näkemyksensä voi heittää alkuperäisen tekijän katsottavaksi. Jo tällä hetkellä käyttäjäsisältöä on rutkasti ja joukossa on jopa lähes täysikokoisia pelejä. Mario Kart -kopioita, pallonpyörittelyä, tasoloikintaa, kävelysimulaatiota...Dreams on todellakin jo alkuvaiheissaan päästänyt pelaajakuntansa mielikuvituksen valloilleen.

Aika näyttää sen, millaista jälkeä Dreamsillä lopulta saadaan aikaan. Jo tässä vaiheessa sisältöä on jo todella paljon ja lisää voi tietenkin rakentaa myös itse. Kunhan käyttöliittymä on hallussa, Dreams antaa mahdollisuuden todellakin tehdä melkein mitä tahansa ja se jo itsessään on upea saavutus. Media Moleculen visio on kaunis ja onnistunut, joten sekaan vain! Dreamsillä unelmistaan on todellakin mahdollista tehdä totta.

DreamsDreamsDreams
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Art's Dream on itsenäisenä pelinä erinomainen, monipuolinen mutta selkeä editori, antaa mahdollisuuden luoda todella monenlaisia teoksia
-
Move-ohjaimet ovat käytännössä pakolliset
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Dreams sai PSVR-käsittelyn

Dreams sai PSVR-käsittelyn

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Media Moleculen Dreams julkaistiin 14. helmikuuta 2020, ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Nyt tämä omien pelien tekemisen työkalu on saanut PSVR-käsittelyn....

1
Dreams ilmaiseksi testattavissa PS4:llä

Dreams ilmaiseksi testattavissa PS4:llä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Omien pelien tekemisen mahdollistava Media Moleculen Dreams julkaistiin lopulta 14. helmikuuta 2020 PS4:lle, ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Nyt Dreamsista on...



Ladataan seuraavaa sisältöä