Suomi
Gamereactor
arviot
Zombie Army 4: Dead War

Zombie Army 4: Dead War

Kohtuullisen sujuvaa ja puuduttavaa kolmannen persoonan pyssyttelyä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensimmäiset kolme Zombie Armya julkaistiin Sniper Elite -pelien ladattavana lisämateriaalina, ja myöhemmin omana nimikkeenään Zombie Army Trilogy, jonka Gamereactorin arvion pääsee lukemaan täällä. Innoitus on tietenkin haettu hyvin läpinäkyvästi Call of Dutyn Nazi Zombies -pelimuodosta, ja nyt on tullut aika sen täysimittaisen neljännen osan. Sisältöä kyllä riittää, ja pelin tuotantoarvot ovat varsin korkeat. Samanaikaisesti pelaaminen on yksitoikkoisen puuduttavaa, ja tarkoitus on selvästi lisätä julkaisun jälkeen mukaan kavalkadi mikromaksuja.

Kuten zombipeleissä tahtoo olla, myös Zombie Army 4:n tarina on naurettava. Hitler kutsui toisen maailmansodan aikana zombit taistoon voiton taatakseen. Pieleen kuitenkin meni, ja lopulta Hitler itse syöstiin helvettiin. Maan päälle jäi miljoonainen zombiarmeija, eikä ihmisillä ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa maanpiiri takaisin haltuun yksi luoti kerrallaan. Tarina jakautuu yhdeksään erilliseen jaksoon, jotka on lisäksi jaettu muutamaan kappaleeseen. Maisemat vaihtuvat, mutta pelimekaniikka ei. Vaikeustasoja on ainakin tällä hetkellä valittavissa kolme erilaista, joista suosittelen aloittamaan ihan sillä helpoimmalla.

Zombie Army 4 on rakennettu suoraan Sniper Elite -pelien pohjalle, ja se myös näkyy. Omaa pelihahmoa ohjataan kolmannen persoonan näkökulmasta olan takaa. Ohjaus istuu mitä parhaimmin hidastempoiseen kaukaa tapahtuvaan tarkkaan ampumiseen, mutta ei lähietäisyyden kiivaaseen pyssyttelyyn. Kontrolleissa on selkeä viive kaikkien käskyjen tottelemisessa, ja tämä pätee niin aseen vaihtamiseen kuin liikkumiseenkin, mutta ei niinkään aseen lataamiseen. Pelaamisen painottuminen lähietäisyydelle on ymmärretty, sillä mukana on tanakka jalalla polkaisu, ja kaksikin erilaista lyömäaseiskua. Ohjauksen kanssa oppii kyllä elämään, mutta hyväksi se liikkuminen ei muutu missään vaiheessa.

Samaan aikaan kannossa on kivääri, kakkosase (haulikko tai konepistooli), pistooli ja heittoaseita tai ansoituksia. Ajoittain kannattaa poimia maasta kaatuneilta isoilta pahiksilta raskaita aseita, kuten liekinheitintä ja raskasta konekivääriä. Aseistus on ymmärrettävästi pääasiassa toisen maailmansodan peruja. Kaiken kaikkiaan Sniper Elite -pelaajat ovat alusta asti kuin kotonaan. Muille on tarjolla kattava opastusosio, joka on kuitenkin ainoastaan luettavassa muodossa valikoissa (siis ei esimerkiksi havainnollistavina videoina).

Tämä on mainos:

Positiivisimman vaikutuksen tekee monipuolinen hahmonkehitys. Kaikki pelaaminen kartuttaa omaa kokemuspistetasoa, jota osoittava sotilasarvo kohentuu tuntien karttuessa. Valittavissa olevia pelihahmoja on muutama: moderniin malliin kaksi miestä ja kaksi naista. Omia aseitaan pääsee muokkaamaan ajan kanssa niin lisävarusteiden kuin maalivärityksenkin osalta. Lisäksi omalle hahmolleen saa valituksi erillisiä perk-kykyjä, kuten esimerkiksi kyvyn ottaa irti maahan kiinnitetty raskas ase (mounted gun). Pisteenä iin päällä sille valitulle hahmolle aukaistaan erilaisia vaatteita, joilla saa tehtyä taistelijastaan persoonallisen näköisen. Valikoissa on niin ikään esimakua siitä, että ladattavaa lisämateriaalia mikromaksuineen on tulossa. Hahmonkehitykseen on selvästi panostettu, ja jatkuvan edistymisen tunne on varsin addiktoiva. Huonona puolena on, että sitä omaa taistelijaa pääsee muokkaamaan vasta itse pelin aikana. Jokainen taisto alkaa omalta turva-alueeltaan, jossa pääsee tekemään soturinsa mieleisekseen.

Zombie Army 4: Dead WarZombie Army 4: Dead WarZombie Army 4: Dead WarZombie Army 4: Dead War

Viholliset ovat tietenkin natsizombeja eri muodoissaan. Pelisarjalla alkaa olla jo ikää, joten erilaisia pahiksia on kiitettävän kattava määrä liekinheitinörmyistä loikkiviin tarkka-ampujiin saakka. Ja syytä onkin olla monipuolista, sillä ydinpelattavuus muuttuu nopeasti hyvin puuduttavaksi. Siksi Zombie Army 4 on parhaimmillaan silloin, kun sitä pelaa enimmillään tunnin erissä kolmen muun kaverin kanssa. Melkein mikä tahansa peli muuttuu paremmaksi hyvässä seurassa, ja sama pätee näihinkin zombikekkereihin. Hauskana yksityiskohtana mainitsen, että kun seurueen pelaaja kuolee, hän nousee uudelleen pystyyn zombiena, ja hyökkää entisten pelikavereidensa kimppuun.

Lineaarisesti eteenpäin puskevan tarinan ohella mukana on Horde, joka on juuri sellainen kuin odottaa sopii. Enimmillään neljä taistelijaa puolustautuu aalloittain päälle käyviä vihollislaumoja vastaan. Ammustäydennyslaatikon paikka vaihtuu säännöllisesti, joten yhteen ja samaan paikkaan ei voi linnoittautua, kuten esimerkiksi Gears of Warissa on tapana. Kaikki aloittavat Horde-matsin pelkkä pistooli aseenaan, ja aikaa myöten sitten aseistus monipuolistuu. 12 aallon selvittämisen jälkeen avautuu mahdollisuus poistua jonkinlaisen ulottuvuusportin kautta, jolloin matsi päättyy. Toisin sanoen myös Horde-muoto on rakennettu siten, että se on parhaimmillaan lyhyissä erissä pelattuna.

Tämä on mainos:

Grafiikka on varsinkin maisemien puolesta miellyttävän värikästä ja yksityiskohtaista. Lineaariset alueet ovat mahdollistaneet panostamisen graafiseen loistoon, ja värejäkin on uskallettu käyttää rohkeasti. Jo aiemmin mainitun ohjauksen kiikkeryyden ohella myös liikeanimaatiot ovat usein kankean ja tökkivän näköisiä. Tämä sopii zombeille, mutta ei aktiivisesti toimiville ihmispelaajille. Musiikki on omiaan luomaan aavemaista tunnelmaa, jossa ei kuitenkaan kannata olla liikkeellä ryppyotsaisesti. Aihe on toki brutaali, mutta ei tätä vakavasti kannata ottaa.

Verkkoyhteydet toimivat pääasiassa hyvin. Joskus huomaa selvää viivettä ampumisen ja osuman rekisteröinnin välillä. Testaamisen aikana verkkopeli ei missään vaiheessa muuttunut pelikelvottomaksi, ja seuranhaku toimi nopeasti. Toisin sanoen pelaaminen onnistuu myös satunnaisessa seurassa mukavasti.

Zombie Army 4: Dead War myydään julkaisussa 50 euron hintaan, mikä on aivan liikaa. Teos kannattaa poimia matkaan alesta 20-30 eurolla sitten joskus, kunhan vain ensin varmistaa, että kolme pelikaveria aikoo tehdä saman sijoituksen.

Zombie Army 4: Dead WarZombie Army 4: Dead WarZombie Army 4: Dead WarZombie Army 4: Dead War
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Tarina on hulvaton, pääosin värikäs ja yksityiskohtainen grafiikka, paljon päivitettävää ja avattavaa, mukavaa kavereiden kanssa, Horde
-
Kiikkerä ohjaus ei tue pelin nopeaa tempoa ja vaatii tottumista, on mentävä itse peliin omaa hahmoa ja asetta muokatakseen, kankeat liikeanimaatiot, pelaaminen muuttuu pian puuduttavaksi, tulevat lukuisat mikromaksut, liian kallis
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä