Suomi
Gamereactor
arviot
Children of Morta

Children of Morta

Tunnelmallinen koko perheen toimintaroolipeli

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Children of Morta esittelee pelaajalle maailmanpelastuspuuhiin ryhtyvän Bergsonien perheen. Korvessa elävä klaani huomaa pahuuden pulppuavan läheisen Morta-vuoren huipulta, ja Bergsonien jäsenten on herätettävä pimeyden voimien jyräämät henkiolennot. Vasta luonnon virottua voidaan päästä tukkimaan ongelman varsinaista alkulähdettä, jonka kehittelemät vaarat panevat Bergsonit kovalle koetukselle.

Ylhäältäpäin kuvattu Children on Morta on yksityiskohtaisine pikseligrafiikoineen kerta kaikkiaan upea ilmestys - esimerkiksi pimeyden kurittamille alueille sijoittuvat tasot ovat täynnä synkkiä ja makaaberejakin yksityiskohtia, kun taas Bergsonien huusholli pursuaa omanlaistaan lämpöä ja turvallisuutta perheen lasten huoneiden omaleimaisten sisustusratkaisujen muodossa. Myös matalaääninen kertoja onnistuu omalla paatoksellaan nostattamaan tunnelmaa niin arkirutiineja kuin surullisempia käänteitä kuvaillessaan. Children of Mortassa ei kuulla lainkaan ääninäyteltyä dialogia, mikä ei kuitenkaan haittaa yhtään näin tarkkaan mietityssä audiovisuaalisessa kokonaisuudessa. Tunnelmallinen ja persoonallinen soundtrack soi komeasti pelaamisen taustalla.

Children of MortaChildren of Morta

Maailma ei kuitenkaan muutu sen valmiimmaksi takkatulen ääressä, vaan Bergsonien on lähdettävä hurjiin seikkailuihin keskelle pahimpia pimeyden syövereitä. Reissu alkaa kellarissa möllöttävän taikakiven teleporttauspalveluita hyödyntämällä - pelaaja valitsee ennen tasoon siirtymistä, ketä Bergsonien perheenjäsenistä haluaa ohjata. Esimerkiksi John-isukin nahoissa päästään heilumaan kilven ja miekan kanssa, kun taas Linda-tytär kurittaa vastustajia jousipyssyllä; taistelutaitojaan vasta hiova Kevin-pikkupoika puolestaan viipaloi viholliset nopealla tikarinheiluttelullaan. Hahmot eroavat kiitettävästi toisistaan nimenomaan yksilöllisten taistelutyyliensä ansiosta, ja pelaajan on osattava muuttaa etenemistapaansa pelattavan Bergsonin jäsenen mukaan. Johnin kilvenheiluttelu tyhjentää kuntomittaria jatkuvasti, kun taas tikareita heilutteleva Kevin voi villiintyä komboja paukuttaessaan vihollisten kannalta erittäin vaaralliseksi veitsimyräkäksi, joka tekee hurjaa tuhoa suurempien vihulaislaumojen keskellä.

Tämä on mainos:

Children of Mortan pelaaminen koostuu erilaisista kierroksista, joita pelaajan ohjastama hahmo tekee satunnaisesti luoduissa putkimaisissa kentissä - kierros päättyy joko hahmon kuolemaan tai sitten kyseisen alueen loppupomon pieksämiseen. Omalla kohdallani yksittäinen rundi kesti keskimäärin alle puolisen tuntia, ja pelaajan haalimat rahasummat siirtyvät Bergsonien huusholliin palatessa perheen yhteiskassaan. Masseilla voi kehittää yleisesti ottaen kaikkien hahmojen varusteita ja kestävyyttä sekä pidentää esimerkiksi kentällä aktivoituvien bonusten kestoa.

Pelaajan ohjastama hahmo taasen kerää taisteluista itselleen kokemusta, ja tasonnousuista kertyvillä kykypisteillä voi tuttuun tapaan laajentaa kunkin hahmon omaa liikearsenaalia. Jokaisella Bergsonilla on kuitenkin kykypuussaan oma sivuoksistonsa perheen yhteisille ominaisuuksille, ja niihin kykypisteitä hassaamalla voi kehittää edelleen esimerkiksi kaikkien perheenjäsenten liikkumisnopeutta. Pelaaja voi siis tietoisesti panostaa tiettyjen osa-alueiden kehittämiseen niin yksilö- kuin ryhmätasollakin ja muotoilla Bergsoneista aika tarkkaan juuri sellaisia sotureita kuin haluaa. Yhteisen budjetin ja hahmokohtaisten kokemuspisteiden yhdistelmä on varsin luonteva kokonaisuus, joka koukuttaa pelaajan kokeilemaan uusiakin pelihahmoja ja ottamaan "vielä yhden kierroksen" saadakseen sen tietyn kyvyn käyttöönsä. Myös kaksinpeli onnistuu tehokkaamman kokemuspistejahdin merkeissä.

Eri hahmojen vaihteleminen onkin avainasemassa tylsyyden välttämiseksi, sillä pidemmissä erissä Children of Mortan luolastomätke alkaa toistaa nopeasti itseään. Peli ei tarjoile taisteluiden osalta oikeastaan mitään uutta Diablo-henkiseen, yläkulmasta seurattavaan luolastopaukkeeseen - heikompien vihollisten kohdalla neliönapin pohjassa pitäminen riittää, mutta varsinkin välipomojen kohdalla väistely ja erikoisliikkeet ovat avainasemassa. Children of Morta tosin tarjoaa tähänkin omanlaisensa käänteen, sillä kentissä etenevä pelaaja keräilee hahmolleen jokaisella kierroksella satunnaisesti arvottuja uusia erikoisliikkeitä ja taikoja. Esimerkiksi hahmoa vahvistavat voimakentät, vihollisen myrkyttävät miekaniskut ja nopeampaan juoksemiseen yllyttävät taikakalut eivät kuitenkaan tee perusmätkinnästä yhtään sen vaihtelevampaa.

Children of MortaChildren of MortaChildren of Morta
Tämä on mainos:

Sitä vastoin kentistä löytyvät haastehuoneet ja traagisten juonenkäänteiden ympärillä pyörivät sivutehtävät ovat todella hienoja piristysruiskeita, jotka vaikuttavat konkreettisesti luolastojen sisältöön ja Children of Mortassa etenemiseen. Esimerkiksi kauppiaan vapauttaminen suo pelaajalle mahdollisuuden täydentää varastojaan ja erikoisliikkeitään juuri ennen pomotaistelua, eivätkä minipelien muotoon puetut haasteetkaan jätä kylmäksi - kerran pääsin esimerkiksi pelaamaan Pong-klassikkopelistä innoittunutta tennispeliä henkiolennon kanssa. Children of Morta tekee parhaansa varioidakseen pelikokemusta jokaisella kierroksella, ja yllättävimmillään meininki kehkeytyy todella koukuttavaksi ja jännittäväksi toimintaseikkailuksi.

Luolastokierrokset muodostavat lopulta vain puolet kokonaisuudesta, sillä rundien välistäkin löytyy todellisia herkkuhetkiä. Bergsonien kotitaloon palaava pelaaja pääsee näkemään Children of Mortan tarinaa eteenpäin vieviä välinäytöksiä, joissa avataan ennen kaikkea Bergsonien keskinäisiä suhteita. Tarina on kehyskertomuksensa osalta melkoisen perinteistä fantasiahuttua, mutta perheenjäsenten omat kaunat ja jännitteet aukeavat todella kiinnostavasti juonen edetessä. Luolastoista tehdyt löydöt ja paljastukset aiheuttavat suukopua ja hermostuneisuutta sankarien keskuudessa, kun taas sivutehtävien palkinnot pääsevät esille Bergsonien tönön seinille. Tällaiset konkreettiset käänteet innostavat pelaajaa palaamaan kenttiin ja selvittämään pelimaailman salaisuuksia, joita tuntuu riittävän.

Onkin harmi, että pelin tietokonejuuret näkyvät tekstien onnettoman pienenä kirjasinkokona, jota televisioruudulta lukiessa saa todella siristellä silmiä. Konsoliversion tietyntasoinen hiomattomuus näkyy myös pitkähköinä latausaikoina sekä ruudunpäivityksen pätkimisenä, jota esiintyy hämmentävästi vain Bergsonien talon tutkailun yhteydessä; luolastoissa toiminta pyörii ja etenee luontevasti. Edellä mainitut tekniset valuviat ovat toki kaikki paikattavissa julkaisun jälkeisissä päivityksissä.

Children of Morta on tiivistunnelmainen, koukuttava ja tekemistä pursuava roolipelieepos, joka kiihtyy kierros kierrokselta aina vain kiinnostavammaksi ja massiivisemmaksi viihdepaketiksi. Dead Magen hengentuotos livahtaa kaikessa vetovoimaisuudessaan pelisyksyn miellyttävimpien yllätysten joukkoon.

Children of MortaChildren of MortaChildren of Morta
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Audiovisuaalinen särmikkyys, hurja sisällön määrä, vahva tunnelma, erilaiset ja kiinnostavat pelattavat hahmot, perhe-elämän ympärillä pyörivät juonikuviot, ryhmä- ja yksilötasoinen hahmonkehitysjärjestelmä
-
Perusmätkinnän puisevuus pidemmän päälle, konsolikäännökseen jääneet terävät tekniset kulmat, televisioruudulle liian pieni kirjasinkoko
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä