Suomi
Gamereactor
arviot
Erica

Erica

Kun elokuva ja peli yhdistyvät epätasaiseksi taidepläjäykseksi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelien kehittyessä koko ajan elokuvamaisemmiksi näiden kahden median fuusioitumista voi lähestyä myös toisesta suunnasta. Täydellisessä mediapimennossa väsätty Sony Interactive Median Erica tekee juuri näin. Interaktiivisessa elokuvassa pelaaja toimii päähenkilönä tehden valintoja, joiden vaikutus kuljettaa tarinaa erilaisiin ratkaisuihin.

Erica (Holly Earl) on molemmat vanhempansa menettänyt nuori nainen. Äidin kuolemasta on jo niin kauan, ettei hänellä ole siitä muistikuvia. Isän murha on kuitenkin vielä ahdistavassa lähimuistissa aiheuttaen hänelle jatkuvasti painajaisia. Erica saa uhkaavan lähetyksen, joka on yhdistettävissä hänen isänsä selvittämättömään murhaan. Näin alkaa unimainen kissa ja hiiri -leikki tappajan kanssa, joka kuljettaa Erican läpi mystisen menneisyyden kohti karmivaa totuutta.

Tarina lähtee mielenkiintoisesti liikkeelle, mutta alkaa sakkaamaan nopeasti epäselvän kerronnan ansiosta. Lopussa minulla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, joka on mahdollisesti hyvä juttu useampaa pelikertaa ajatellen, mutta viihteellisenä kertakokemuksena ainoastaan ärsyttävää. Erican tarinassa on paljon aukkoja, joita ei voi korjata edes tekemällä hahmolla eri valintoja. Lisäksi koko tarinan päällä velloo tunkkainen kulttisalaseuramysteeri, joka mahdollistaa lähestulkoon kaiken. Tämän takia mielenkiinto ennättää harmillisesti lopahtaa jo kesken tarinan.

Ohjaaminen tapahtuu ainoastaan ohjaimen kosketuspintaa käyttäen valikoita myöten. Peli tosin kehottaa pelaamaan kännykkään ladattavan sovelluksen avulla, mutta en ymmärrä, miksi niin sanotun konsolipelin ensisijainen ohjausmuoto olisi jokin muu kuin alkuperäinen ohjain. Okei, kosketuspintaohjaus on kauhea. Peli sijoittelee valintavaihtoehdot yleensä tasaisesti ruudun reunoille. Tästä voisi siis päätellä, että napauttamalla haluttua kohtaa ohjaimen pinnalta, oikea valinta aktivoituisi. Ericassa kuitenkin valinta alkaa aina ruudun keskeltä, olisipa painanut mitä kohtaa tahansa ohjaimen pinnalta. Tämä johtaa siihen, että yläreunasta painaessa ei voi enää valita yläreunan haluttua valintaa, sillä pinnalla ei ole enää tilaa mennä ylöspäin. Valinta tehdään irrottamalla sormi pinnalta halutulla kohdalla. Epätarkan pinnan ja epäselvän tulkinnan ansiosta vaihtoehtojen kanssa tuli hutiloitua lukuisia kertoja hahmon toimiessa turhauttavasti vastoin alkuperäissuunnitelmaani.

Tämä on mainos:
EricaEricaEricaErica

Muutenkin elokuvaan on lisätty turhaa interaktiivista kikkailua, kuten laukkujen availua, pintojen hoonausta tai paperien liikuttelua. Nämä toiminnot ovat pakollisia ja rajoitettu toimimaan vain tietyllä tavalla. Lisäksi niiden tekeminen pelkän katsomisen sijasta ei tuo kokemukseen minkäänlaista lisäarvoa muuta kuin pelaajan turhautumiseen.

Mutta paistaa se aurinko osittain tähänkin risukasaan. Erican näyttelijä Holly Earl on ihastuttava ja valovoimaisuudellaan kantaa pääosan todella hienosti. Earl onnistuu luomaan tunteita uskottavasti ja sisäistämään tietynlaisen pelihahmomaisen olemuksen kautta elokuvan. Pelimäisyys on muutenkin vahvasti läsnä Ericassa. Elokuvan unimainen tunnelma hahmojen liikkeitä ja tyylikkään tasaista valaisua myöten on upeaa ja hypnoottista katsottavaa. Ohjaajat Jack Attridge ja Jamie Stone ovat selkeästi olleet perillä, kuinka luoda teknisesti näyttävä pelimäinen tunnelma onnistuneesti elokuvaan.

Niinkin kivalta kuin Erican idea vaikuttaakin, lopputunnelmat jäävät kuitenkin pakkaselle. Mielenkiinto eksyy nopeasti sekavaan tarinaan, ja yleistä turhautumista vahvistaa kömpelö ohjausmekaniikka. Noin kahdessa tunnissa koettu Erica menee kuriositeetin voimalla kertaalleen läpi, mutta uusintakierroksille ei mielenkiintoa enää löydy. Sinänsä harmi, sillä itse elokuvapuolen ollessa näin vahvaa, tästä olisi kunnon tarinalla oikeasti voinut saadakin jotain.

Tämä on mainos:
EricaEricaEricaErica
HQ
HQ
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Valovoimainen pääosa, hieno valaisu, tyylikäs pelimäinen tunnelma
-
Sekava tarina, kömpelö ohjaaminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
EricaScore

Erica

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kun elokuva ja peli yhdistyvät epätasaiseksi taidepläjäykseksi

0
Interaktiivinen Erica nyt iOS-laitteilla

Interaktiivinen Erica nyt iOS-laitteilla

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kehittäjä Flavourworks on kertonut, että hyvinkin tarinavetoinen Erica on nyt saatavilla myös iOS-laitteilla. Tämä versio on ollut työn alla jo jonkin aikaa, mutta nyt se...



Ladataan seuraavaa sisältöä