Suomi
Gamereactor
arviot
Automachef

Automachef

Päivän aterian alkupalana tarjoillaan kupillinen aivopähkinöitä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kun keittiöhommat pyrkii pitämään tavallisessa arjessa mahdollisimman kevyenä työnä, aivopähkinöitä voi mutustella sitäkin enemmän konsolin ääressä. Pulmapeli Automachef päästää pelaajan rakentamaan ikioman keittiön, jonka antimet pitävät kansan masut yltäkylläisinä. Tämä tosin vaatii sen, että kyökissä kaikki rullaa kuin paistorasvattu.

Automachef pistää pelaajan rakentamaan oman keittiön, jonka tehtävänä on tarjota oikeanlaisia annoksia nälkäisille ohikulkijoille. Koska työntekijöiden palkkaaminen on nykyään kalliimpaa kuin kaupan jättikatkarapujen ostaminen, on ruuanvalmistuksen siirtäminen koneille kannattavaa. Vaan siinä missä ammattitaitoiset kokit taitavat hampurilaisten sekä muiden ruokien teot käden käänteessä, huolimattomasti väsätty linjasto sössii soossit sekaisin välittömästi. Näinpä pelaajan tehtäväksi jää kytkeä linjat, grillit, paistopisteet ja robottikädet sellaiseen järjestykseen, että marinadit ja kypsyysasteet ovat kohdillaan.

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. 30 tehtävän mittaisen kampanjan alku pitää samaan aikaan kädestä ja paistinpannusta kiinni, joten ensimmäiset kokkaukset valmistuvat ilman virhemahdollisuutta. Tutoriaalia on kypsytetty jopa liiaksi, sillä kunhan autopilottivaiheen on käynyt läpi, iskee todellinen tenkkapoo. Periaatteessa ymmärsin, miten keittiötä pitäisi rakennella, mutta silti ensimmäinen omatoiminen tehtävä aiheutti todellista päänvaivaa. Hivenen loivempi alku sekä siirtymä olisivat tehneet teokselle poikaa.

Vaan kun peliin pääsee todella sisälle, paljastuu Automachef nokkelaksi ja omalaatuiseksi pulmapeliksi. Aivopähkinöitä pureskelee tehtävästä riippuen muutamista minuuteista tuntiin asti, joten liian helpoksi teosta ei voi missään nimessä kuvata. Ja jos ateriat valmistuvatkin jotenkuten valmiiksi, pitäisi lopputulos hioa vielä sivutehtävien vuoksi riittävän kustannustehokkaaksi. Täysiin pisteisiin ei siis riitä, että keittiökoneistus viskoo hampurilaisaterioita lautaselle jatkuvalla syötöllä. Vartin verran pöydässä seisseet ranskalaiset eivät mitä ilmeisimmin ole järin hyvää markkinointiherkkua.

Tehtävät saa ratkottua lopulta yrityksen, erehdyksen ja maalaisjärjen yhteistyöllä, mutta kampanjassa etenemistä hidastaa liian vaikean tehtävän ohittamisen mahdottomuus. Esimerkiksi sivutehtävien suorittamisella ansaitut skippausoptiot olisivat hetkittäin erittäin kaivattu ominaisuus. Mikään ei nimittäin aiheuta pulmapeleissä nirsoutta pahemmin kuin liian hankala tehtävä.

Tämä on mainos:

Hankaluus ei kuitenkaan ole pelkästään miinus. Kun keittiöviritelmänsä ensimmäinen versio on valmis, on testisuorituksen katseleminen lähes terapeuttista. Yleensä linjasto pettää jokaiseen potentiaaliseen pullonkaulaan vuorollaan, mutta tämän jälkeen on jälleen viisaampi ongelmiensa suhteen. Erityisesti robottikäsien säätäminen oikeisiin asetuksiin on mukavaa pikkunäpräämistä, ja kun pulma viimein ratkeaa, riemua piisaa kuin lettukesteillä konsanaan.

AutomachefAutomachefAutomachefAutomachef

Varsinaisen kampanjan lisäksi tekemistä piisaa kahden lisätilan verran. Contracts-muodossa kokkaillaan erilaisia haasteita, joita valmistamalla keittiölle kertyy mammonaa. Ansaituilla roposilla sekä suoritteilla puolestaan saa lisää välineistöä kyökkiin.

Mikäli peli ei tunnu lähtevän millään käyntiin, kykyjään ja mekaniikkoja voi harjoittaa lisäksi testialueella. Eräänlaisessa hiekkalaatikkoversiossa ei materiaali-, energia- saati tilavaje tunnu missään, vaan herkkuja voi kypsytellä omassa rauhassaan. Tila onkin omiaan alkupään treenejä varten.

Tämä on mainos:

Alkujaan PC:lle julkaistu Automachef rullaa Switchillä yllättävänkin hyvin. Simppelin ulkoasun vuoksi grafiikka ei missään kohtaa ole ongelma, mutta onneksi ruutujen selaaminen sujuu pikkunäytölläkin sutjakasti. Simppelin luonteensa takia on tosin sanottava, että teoksen otollisimmat hetket ovat hitusen harvassa. Kotisohvalle istahtaessa toivoo monesti syvällisempää pakettia, minkä lisäksi vaativat pulmat ovat tallennusmahdollisuuksistaan huolimatta sellaisia, että ihan jokaisella lyhyellä bussipyrähdyksellä ei teosta viitsi avata.

Automachef on pienistä murheistaan huolimatta mainio pulmapläjäys, jonka parissa viihtyy kuin huomaamatta. Sen simppelin ulkoasun alle kätkeytyy hedelmällisen pirteä haaste, joka vaatii runsasta keskittymistä ja pähkäilyä. Alkumetrien liian korkealla lämpötilalla paistettu vaikeusastekäyrä ei onneksi polttanut lopputulosta pohjaan, mutta teos vaatii kaikesta huolimatta hitusen turhan paljon mutustelua ennen kuin sen sisälle pääsee. Parhaimmillaan Hermes Interactiven luomus on joka tapauksessa maukas aivopähkinä, josta olisi pienellä lisämaustamisella saanut jopa kiitettävän arvoisen tähden.

AutomachefAutomachefAutomachefAutomachef
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kinkkiset pulmat, palkitsee onnistumisista, runsaasti sisältöä
-
Ajoittaiset vaikeusastepiikit, liian korkea oppimiskäyrä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
AutomachefScore

Automachef

ARVIO. Kirjoittaja Markus Mesiä

Päivän aterian alkupalana tarjoillaan kupillinen aivopähkinöitä.



Ladataan seuraavaa sisältöä