Suomi
Gamereactor
arviot
Zoo Tycoon

Zoo Tycoon

Leppoisaa puuhastelua sekä pörröisiä eläimiä. Zoo Tycoonissa ovat täydellisen stressilelun avaimet.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Synkän ilmaston sekä joulun pelitulvan keskellä Xboxille siirtynyt Zoo Tycoon on kaikessa hellyyttävyydessään erinomainen julkaisu rauhaa ja lämpöä kaipaaville. Tietokoneilta alkanut sarja tekee pelaajasta eläintarhan omistajan, jonka on talouden lisäksi huolehdittava niin eläinten kuin asiakkaidenkin tyytyväisyydestä. Rahaa voi takoa myyntihintoja nostamalla ja tarhaansa laajentamalla, mutta vastapainoksi voi ja kannattaa myös leikkiä eläinten kanssa sekä tutustua puistonsa rakenteeseen vierailijan näkökulmasta.

Johtamiskykyjä koetellaan omien puistojen ylläpitämisessä sekä määrättyjen haasteiden suorittamisessa. Mikäli talous ei millään pysy vatupassissa, voi puistoaan rakentaa myös freeform-muodossa. Alku on aina hankalinta ja liian hätäinen törsääminen voi kostautua, kun perustarpeisiin ei olekaan varaa. Eläimet viihtyvät usein ryhmissä, jolloin on tärkeää sijoittaa kerralla useampaan yksilöön ja taata näin niiden hyvinvointi sekä asiakkaiden tyytyväisyys. Huonosti rakennettu, ylihinnoiteltu sekä laiminlyöty eläintarha karkottaa asiakkaat ja houkuttelee viranomaiset. Pienet haastetehtävät pitävät tekemistä yllä ja niistä ansaitut varat ovat elinehto aloittelevan johtajan budjetissa.

Zoo Tycoon

Eläinten lisäksi ostettavissa on myös ruokapaikkoja, koristeita sekä viihdykkeitä asiakkaille. Uusien kohteiden ostaminen vaatii tutkimustyötä, mikä tarkoittaa käytännössä minuutin verran odottelua ennen kuin haluamansa elikon tai pusikon voi tarhaan sijoittaa. Menekkiä voi kasvattaa erilaisilla mainoskampanjoilla ja kulutustakin vähentää kehittämällä työntekijöiden osaamista. Taulukoita ja viivakaavioitakin voi halutessaan ihmetellä, mutta puuhastelu on kuitenkin niin leppoisaa, ettei vakavia talouskriisejä tule vastaan. Peli onkin ajoittain valitettavan helppo. Nousussa olevaa puistoa ei saa suistettua raiteiltaan kuin tahallisesti. Haastetta tarjoaa kampanjatilan vaikeutuvat tehtävät, mutta ennalta rakennettuun puistoon siirtyminen tuntuu vieraannuttavalta. Viihdyin paremmin oman elikkoimperiumin kehittämisessä kuin kampanjan suorittamisessa.

Tämä on mainos:

Arvioidussa Xbox 360 versiossa erilaisia eläinlajeja on yhteensä 23 ja näiden rotuja 65. Xbox Onella eläimiä on päälle sata ja jokaisesta on tarjolla tuhdisti mielenkiintoista taustatietoa. Mukana on kaikenkarvaisia jääkarhuista flamingoihin, mutta kummallisesti pandan, hevosen ja krokotiilin kaltaiset suosikkieläimet uupuvat täysin. Eläimet vaativat omanlaisensa elinympäristön sekä hoitotarpeet, mutta käytännössä kaava on joka turrin kohdalla sama. Rakennetaan plantaasi, tarjotaan ruokaa sekä virikkeitä ja ostetaan pieni lauma kuljeksimaan aitojen sisälle. Tarhan sekä vastuun laajetessa lisätyövoima on pakollista, joten palkolliset hoitavat elikoiden ruokinnat ja peseytymiset. Valinnanvaraa eläimissä on reippaasti, mutta niiden hoitamista ei ole yksilöity mielenkiintoiseksi. Tarhalle annettua reviiriä ei päästä käyttämään puoliksikaan laiterajoitusten tullessa vastaan. Uuden tarhan voi aina aloittaa alusta, mutta puuhastelun pintapuolisuus ja eläinten rutiininomainen hoitaminen tekevät työstä kaavamaista.

Xbox Onella tarjolla olisi myös moninpeliä ja Kinect-tukea, mutta eniten jäin kaipaamaan parempaa suorituskykyä sekä suurempia tarhoja. Xbox 360:llä omista visioistaan joutuu tinkimään vaikka valikoimaa onkin runsaasti. Vaikka peli onkin konsoleille kehitetty, on se käyttöliittymään jäänyt joitakin rasittavia puutoksia. Pelkällä kursorin liikkeellä olettaisi näkevän eri kohteiden tiedot, mutta todellisuus vaatii usein valikkoviidakkoa. Puutteistaan huolimatta Zoo Tycoon miellyttää ja hauskuuttaa erityisesti eläinrakkaita sekä nuorempia pelaajia. Vakavaa strategiaa ei ole nimeksikään, mutta ei pelaamisen vakavaa tarvitse ollakaan.

HQ
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hyvänmielen pelaamista parhaimmillaan, paljon eläinrotuja sekä opettavaista taustatietoa
-
Tekniset rajoitteet, kaavamaisuus, tökkivä käyttöliittymä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Zoo TycoonScore

Zoo Tycoon

ARVIO. Kirjoittaja Raine Laaksonen

Leppoisaa puuhastelua sekä pörröisiä eläimiä. Zoo Tycoonissa ovat täydellisen stressilelun avaimet.



Ladataan seuraavaa sisältöä