Suomi
Gamereactor
arviot
Skylanders Giants

Skylanders Giants

Skylanders: Spyro's Adventuren viime vuonna aloittamat leluleikit jatkuvat nyt jatko-osan merkeissä. Ensimmäinen osa myi mainiosti - onko tässä Activisionin uusi hitti muovikitaroiden tilalle?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Otin Skylanders-uutukaisen sekavin tuntein arvioitavaksi. Voiko peli jollain tavalla perustella tai oikeuttaa sen, että kaiken nähdäkseen siihen pitää panostaa noin kaksinkertainen rahasumma tavalliseen konsolipeliin nähden? Miniatyyrejä ja konsolipelejä sekoittava Pokémon-henkinen taistelupeli kun vaatii arviolta minimissään 150 euron panostuksen koko pelisisällön avaamista varten. Koko ukkokaartin kerääminen liikkuu sitten ihan omissa sfääreissään.

Pelityypiltään Giants on lapsille ja nuorille suunnattu. Idea ei poikkea viimevuotisesta Spyro's Adventuresta merkittävästi. Maailma on jälleen uhattuna ja pelastajia kaivataan paikalle. Pienempien Skylander-hahmojen lisäksi mukaan liittyvät paria kokoluokkaa niin pelissä kuin figuureina suuremmat Jätit. Pikkuotuksilla pärjää myös, mutta vain Jätit voivat suorittaa tiettyjä toimintoja pelimaailmassa (kuten kivien nostaminen tai esteiden murskaaminen). Alkuperäisen pelin tyypit voi muuten tuoda uuden pelin puolelle tienatun kokemuksen säilyttäen, mutteivät voi ilmeisesti nousta tasoa 10 korkeammalle. Uuden sarjan hahmoille taso 15 on uusi maksimi. Tehoero ei ole suurensuuri.

Skylanders Giants
Uudet Jätit ovat normaalihahmoja suurempia - sekä pelissä että figuurina.

Taistelu itsessään on suoraviivaista muutaman napin toimintaa. Perushyökkäysten lisäksi Skylandereille voi avata uusia kykyjä tai parannella vanhoja kenttien välissä. Vastaan tulee niin laumoja kuin yksittäisiä kovia vastustajia, joten eri hahmot pärjäävät eri tilanteissa toisia paremmin. Miniatyyrit toimivat samalla "lisäeläminä". Jos yksi hahmo taintuu taistelussa, toisen voi heittää tilalle asettamalla se Voimaportaalille. Jos ukot loppuvat vaikeassa taistelussa, kenttä on aloitettava alusta. Mekanismi on omiaan kannustamaan kukkaronnyörien avaamiseen jälleen kerran, sillä kohdan kuin kohdan pääsee melko varmasti läpi, kun taistelijoita on tarpeeksi jonossa.

Tämä on mainos:

Erikoisuutena muihin peleihin verrattuna Skylandersissa jokainen pelihahmo on oma, fyysinen miniatyyrinsä, johon sisältyy pieni muistisiru. Sen hahmo siirtyy tekno-maagisesti pelin puolelle, kun se asetetaan Voimaportaalin päälle (portaali tulee aloituspaketissa ja liitetään konsoliin piuhalla). Osa uusista hahmoista myös hohtaa portaalin päällä. Oman lempparin voi myös napata kotoa mukaan kaverille areenatyyppistä moninpeliä varten. Areenat itse asiassa toimivat hyvin läpäisyn jälkeisenä viihteenä, salapaikkojen etsimisen ohessa.

Skylanders Giants
Vaikeistakin taisteluista voi selvitä, jos rivissä on tarpeeksi monta "vaihtomiestä".

Eri Skylandereilla on erilaisia kykyjä, joita kehittää seikkailun aikana. Osa taistelee lähiväännöissä, osa kauempaa. Ne voivat myös erikoistua kokemusta kerätessään. Esimerkiksi aloituspaketin mukana tulevasta Tree Rexistä voi tehdä lähietäisyydellä aluevahinkoa tekevän tai kauempaa räiskivän. Onkin pitkälti makuasia, mikä hahmo päätyy viettämään eniten aikaa Voimaportaalilla. Osa hahmoista tuntui pärjäävän paremmin yksinpelin, toiset moninpelin puolella. Saa nähdä, tuleeko peliin monien muiden taistelupelien tavoin tasapainopäivityksiä.

Suoraviivaista mätkintää ja pieniä pulmatehtäviä yhdistelevät tehtävät on hyvin rytmitetty. Juonitehtävässä eteneminen jää säännöllisesti erilaisten salapaikkojen myötä hetkeksi sivuun. Piilotetut tarinakääröt, Skylandereille puettavat hatut sun muut pitävät huolen, että yhdellä läpipeluukerralla kentästä ei todennäköisesti löydä kaikkea kerralla. Hieman ikävästi iso osa löytyneistä alueista on eri elementtien kautta lukittu. Skylanderit edustavat nimittäin kahdeksaa eri elementtiä, kuten tulta, taikuutta ja niin edelleen. Jos lukittu alue edustaa vaikkapa tulta, vaaditaan samanlainen Skylanderin reitin avaamaan. Pelin koko sisällön nähdäkseen pelaajalla pitäisi olla ainakin kahdeksan eri hahmoa, yksi eri elementeistä. Aloituspaketti tarjoaa näistä ensimmäiset kolme (Tree Rex - luonto, Cynder - epäkuolleet, Jet Vac - ilma). Pelin voi kyllä pelata läpi vain paketissa tulevilla hahmoilla.

Tämä on mainos:
Skylanders Giants
Figuurit siirtyvät peliin konsoliin kiinnitettävän Voimaportaalin ja figuuriin sisältyvän mikrosirun kautta.

Värikäs ja hyvin rakennettu visuaalinen ilme sopii hyvin nuoremmalle väelle suunnattuun toimintapeliin. Eri hahmot ovat selkeitä omia arkkityyppejään ja kentillä on oma luonteensa ja ilmeensä. Teknisesti peli ei varsinaisesti lyö ällikällä, mutta tyyli on rakennettu hyvin valikoista hahmoanimaatioon asti. Ääniosastolla erityismaininnan ansaitsee kokonaan lokalisoitu ja suomeksi puhuttu dialogi. Ääninäyttelijät hoitavat pestinsä pääosin kunnialla muutamaa myötähäpeää aiheuttavaa hahmoa lukuun ottamatta. Lisäksi englanninkielisiä termejä ja nimiä vilisevä puhe olisi hyötynyt ammattitaitoisen kääntäjän hellästä ojennuksesta.

Skylanders-sarja on monestakin vinkkelistä mielenkiintoinen uutuus pelimarkkinoilla. Suuria uudistuksia Spyro's Adventureen verrattuna ei ole tehty, mutta itse peli on taidolla kasattu ja inhan tehokkaasti kannustaa ostamaan uusia muoviukkeleita omaan valikoimaan. Puhtaasti pelinä sen ansaintalogiikka on hieman häikäilemätön, mutta keräily- ja miniatyyrimaailmassa toimintatapa ei ole mitenkään uusi. Muistan nuorempana ruinanneeni vanhemmiltani Turtles- ja He-Man-hahmoja lahjaksi ja ostaneeni niitä viikkorahoja säästämällä. Skylanders ei varsinaisesti poikkea niistä mitenkään, paitsi että leikkiminen tapahtuu nyt pelikonsolin luoman virtuaalimaailman avustuksella. Laadukkaan toteutuksen ansiosta vanhempien kannattaa myös kokeilla peliä itse, ties vaikka jäisi itsekin koukkuun. Kannattaa joka tapauksessa varautua siihen, että peruspaketin osto on vasta alkua...

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Laadukas toteutus, uusi konsepti
-
Kallis
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Skylanders GiantsScore

Skylanders Giants

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Skylanders: Spyro's Adventuren viime vuonna aloittamat leluleikit jatkuvat nyt jatko-osan merkeissä.



Ladataan seuraavaa sisältöä