Suomi
Gamereactor
artikkelit

Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliin

Gamereactor pääsi Lontoossa käsiksi Nintendon uuteen Switch-konsoliin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Switch tuntuu eräänlaiselta nopanheitolta. Wii U epäonnistui, mutta käsikonsoli 3DS sen kuin porskutti. Switchillä Nintendo aikonee keskittää sekä perinteisen konsolipelaamisen että mukana kulkevan käsikonsolipelaamisen yhdelle ja samalle laitteelle. Kyseessä saattaa olla ison N:n kunnianhimoisin projekti koskaan. Toisaalta jos tämä menee pieleen, saattaa se myös olla Nintendon viimeinen laite konsolimarkkinoilla.

Erilaisten ominaisuuksien määrä ja niiden kekseliäs käyttö ovat todella vaikuttavaa kamaa. Switch on sekä mukana kulkeva käsikonsoli että kotona televisioon kytkettävä tablettimainen laite. Masiina näyttää hyvältä niin harmaana kuin sinipunaisissa neonväreissäkin. Ajatus kannettavuuden yhdistymisestä perinteiseen pelaamiseen on hieman samanlainen kuin Razerin Edgessa.

Laite makoilee rauhassa kelkassaan silloin, kun Switch on televisioon kytkettynä. Pelaamista voi jatkaa täysin saumattomasti ottamalla ruudun mukaansa kelkasta. Kaikista nokkelista jipoista laitteen ohjaus onnistui tekemään suurimman vaikutuksen. Joy-con-ohjaimet tuovat pelinkehittäjien ulottuville aivan uusia mahdollisuuksia varsinkin VR-sovelluksiin. Joy-conit ovat kuin yksi ohjain jaettuna kahdeksi: yksi kumpaankin käteen.

Kelkkaan kytkettynä Switch on selvästi tehokkaampi, mutta pelit näyttävät hyvältä myös pienemmällä ruudulla. Nintendon ykköstrategiana ei koskaan ole ollut graafinen loisto, mutta silti Mario Kart 8 ja Splatoon 2 olivat silmäkarkkia pieneltä ruudulta testattaessa. The Legend of Zelda: Breath of the Wild rullaa 60 ruutua sekunnissa resoluutiolla 900p laitteen ollessa kelkkaansa istutettuna. Mukaan lähtiessään pienen ruudun resoluutio muuttuu lukemiin 1280x720. Ruudunpäivityksen tasosta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Tämä on mainos:

6,2-tuumainen näyttö on mukavan näköinen, ja sen tarjoamat kuvat ovat värikkäitä ja tarkkoja. Sekä Mario Kart että Splatoon rullasivat kuin unelma tarjoten myös Nintendolle ominaisen värikkään lapsekkaan tunnelman. Ruutu on juuri riittävän suuri: ero on selkeä verrattuna moniin älypuhelimiin tai vaikka PS Vitaan. Suurempi koko aiheuttaa saman ilmiön kuin Wii U:n ohjain aikoinaan: käsillä kestää hetki tottua sen käsittelyyn. Switch on selvästi eräänlainen yhdistelmä muutamasta Nintendon viimeaikaisesta laitteesta: jonkinlainen 3DS:n laajennus ja Wii U:n evoluution seuraava vaihe.

Switch tuntuu käsissä vankalta, ja sen paino alleviivaa suunnittelun vankkaa tasoa. Matkalla pelatakseen kumpikin joy-con-ohjain asetetaan ruudun sivuille. Toinen mahdollisuus on laittaa ruutu telineeseen, ja ottaa joy-conit vapaasti käsiinsä. Molemmissa ohjaimissa on kaksi liipaisinta, analogitatti, perinteiset napit ja kaksi ylimääräistä nappia, jotka on sijoitettu joy-conin sivuun. Nämä sivulla olevat napit katoavat näkyvistä, kun joy-conit on yhdistetty yhdeksi ohjaimeksi tai kiinnitetty ruudun sivuille. Kaiken muun lisäksi on vielä plus- ja miinusnäppäimet, home- ja share-napit. Vaihtoehtoja siis todellakin piisaa.

Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliinEnsituntuma Nintendon Switch-konsoliinEnsituntuma Nintendon Switch-konsoliin

Switchillä voi ainakin skannata amiibojaan ja ottaa ruutukaappauksia. Vaikuttavin toiminto on silti HD Rumble. Tämä uuden sukupolven värinälaite on hämmentävän hyvin toteutettu. 1-2 Switch -pelissä se havainnollisti hienosti uutta bilepelikikkaa. Yhdessä minipelissä käännettiin rannetta kassakaapin avaamiseksi, ja merkin saamisen jälkeen oli tietysti määrä varastaa rahat itselleen. Toisessa pikkupelissä pyöritettiin puulaatikossa olevia marmorikuulia, ja ohjaimen antama värinä todellakin tuntui kuin laatikossa olisi rullannut oikeita kuulia. Toimivuus onnistui tekemään vanhaan pelijournojäärään vaikutuksen. Joy-conien yhdistäminen perinteiseksi ohjaimeksi ei vastaa laadussa Playstationin Dualshock 4:ää, mutta on silti mukiinmenevä ohjain myös yhdistettynä.

Tämä on mainos:

Toisin sanoen Nintendo on onnistunut hyvin laitteensa suunnittelun kanssa. Tästä huolimatta Switchin tulevaisuus on kaikkea muuta kuin turvattu tässä vaiheessa. Paljon on vielä tapahduttava, ennen kuin kekseliäs uusi laite voidaan julistaa menestykseksi.

Julkaisupelien määrä ja laatu ovat heikkoja: siitä ei pääse mihinkään. Jos uusi Zelda ei kiinnosta, ei Switchiä kannata hankkia itselleen heti julkaisussa. 1-2 Switch on hieno pikkupelien valikoima, jolla havainnollistetaan uuden laitteen toimintaa. Siksi on hämmentävää, miksi sitä ei ole sisällytetty konsolin mukaan kuluttajille. Saahan 1-2 Switchin valikoimasta hupia juomapeleihin, mutta alaikäisille sekään ei ole lohtu.

Jokunen kolmannen osapuolen bilekokoelma on tulossa heti 3. maaliskuuta, kuten esimerkiksi Just Dance 2017. Muuten julkaisupelien valikoima on huolestuttavan köyhä, joten niin sanottujen oikeiden pelien ystävien täytyy odotella ainakin jouluun, kun Super Mario Odyssey on määrä julkaista. Olisi ollut toivottavaa, että Nintendo olisi esitellyt vielä ainakin muutaman oman sarjansa uuden osan heti julkaisussa: esimerkiksi Pikmin ja Metroid Prime olisivat olleet toivottuja lisäyksiä. Switch ei ole mikään halpa konsoli: Nintendo ei selvästikään halua myydä laitetta tappiolla keräten sitten tuoton myöhemmin kotiin pelien muodossa.

Edellä mainittu summaa hyvin Switchin nykytilan: laite on hyvä, mutta pelivalikoima ei (ainakaan vielä). Nintendolta vaaditaan useita onnistuneita peliliikkeitä, mikäli he aikovat olla kunnolla kisassa mukana Microsoftin ja Sonyn kanssa. Siirtyminen takaisin pelikasettien (tai oikeammin muistikorttien) käyttöön on mielenkiintoinen, joskin varmasti toimiva ratkaisu. Laitteen tallennustila on sen sijaan naurettava: 32 Gt ei riitä mihinkään, joten jokainen vähänkään enemmän laitteella pelaava joutunee hankkimaan ajan kuluessa lisätallennustilaa. Verkkopalvelu aloittaa ilmaisena, mutta muuttuu myöhemmin maksulliseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelun laadun on oltava samalla tasolla Playstation Networkin ja Xbox Liven kanssa. Kirjoitushetkellä tällaisesta ei ole minkäänlaista varmuutta. Edes sitä ei tiedetä, tukeeko Nintendon verkkopalvelu vaikkapa Netflixin kaltaisia sovelluksia.

Kysymysmerkeistä huolimatta Switchiltä on lupa odottaa hyvää. Xbox Onen kivinen julkaisu on osoittanut sen, että huonoistakin lähtökohdista on mahdollista nousta, kunhan tekee matkan varrella oikeita ratkaisuja. Switch voi hyvinkin olla Nintendon seuraava menestyskonsoli.

Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliinEnsituntuma Nintendon Switch-konsoliin
Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliin
Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliin
Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliin
Ensituntuma Nintendon Switch-konsoliinEnsituntuma Nintendon Switch-konsoliinEnsituntuma Nintendon Switch-konsoliin
HQ
HQ


Ladataan seuraavaa sisältöä